lov u mutnom

Pavliček o inflaciji: U našim trgovinama su proizvodi skuplji i 3 do 5 posto u odnosu na Švedsku

19.04.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti (HS) u saborsku će proceduru uputiti interpelaciju o radu Vlade vezanu uz nedovoljnu zaštitu građana od inflacije, a zastupnik Marijan Pavliček istaknuo je u srijedu da traže hitnu objavu tzv. crne liste trgovaca koji su neopravdano dizali cijene proizvoda

Pavliček je na konferenciji za novinare u Saboru izvijestio da su prikupili više od 30 potpisa zastupnika za interpelaciju koju će danas uputiti u saborsku proceduru, a riječ je o temi, kako je istaknuo, koja nažalost već više od godinu dana tišti hrvatske građane.

"Mi smo predlagali određene mjere te očekujemo da nakon ove interpelacije ministar gospodarstva jednom mjesečno obavijesti Hrvatski sabor o tome koje su mjere poduzete radi zaštite od daljnjeg rasta cijena odnosno inflacije", rekao je.

Traže i da se pod hitno objave tzv. crne liste svih pravnih osoba za koje je Državni inspektorat utvrdio da su neopravdano dizale cijene, kao i da se takvima za ovu godinu ukinu državne subvencije.

"Do sada Vlada, osim praznih riječi, šupljih priča i praznih prijetnji nije napravila apsolutno ništa za zaustavljanje daljnjeg rasta inflacije", ustvrdio je te rekao kako je ona u dvije godine veća od 18 posto.

Čak 60 posto domaće inflacije u prošloj godini posljedica je rasta marži i profita samih tvrtki što znači, rekao je Pavliček, tvrdeći da su "neki i mnogi lovili u mutnom, a Vlada nije adekvatno reagirala, nije zaštitila hrvatske građane".

Zbog toga su proizvodi u našim trgovačkim lancima za 20 posto skuplji nego što su u susjednoj Sloveniji te u Austriji i Njemačkoj, a po najnovijim pokazateljima i 3 do 5 posto skuplji i u odnosu na Švedsku "koja je najskuplja država EU", dodao je.

Suverenisti očekuju da se ova interpelacija donese jer, kaže Pavliček, građani žive sve teže, posebice umirovljenici i ništa im neće pomoći jednokratna pomoć ako se pod hitno ne uvede red u tržište cijena.

"Jer ovo što se događa do sada prepušteno je, doslovno, volji i samovolji trgovačkih društva i zbog toga imamo po 20 posto veće cijene nego susjedne države", kazao je.

Na rast cijena, dodao je, dijelom je utjecao i ulazak u eurozonu, a još više nečinjenje Vlade odnosno nekažnjavanje onih koji su lovili u mutnom.

"Njih očigledno ima jer to građani najviše osjete po svojim džepovima i stvarno srljamo da postanemo jako siromašna država, a da više od 50 posto naših građana doslovno spaja kraj s krajem", zaključio je zastupnik HS-a.