pregovori se nastavljaju

Je li HDZ nadomak okupljanju većine? Uz Vučemilović, nedostaje im još jedan glas

28.04.2024 u 07:58

Bionic
Reading

Hrvatska javnost i dalje čeka na konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora i sastavljanje nove Vlade. Uoči ponedjeljka, kada se nastavljaju službeni pregovori, politički akteri 'narušavaju' vikend-zatišje uglavnom objavama po društvenim mrežama

22:39 Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala je na X-u pregovore o budućoj vladajućoj većini.

'Naime kaj; većina ljudi koji su izabrani u Sabor, imaju cijenu za cjenjkanje. Markice s cijenama vise im niz pohabane političke kaputiće i suknjice. A neki su već i na sniženju', napisala je Kosor.

21:21 Ako bi vladajuću koaliciju pokušali formirati HDZ (61 zastupnik), DP (13) i Vesna Vučemilović, kako se špekulira, tada bi imali 75 ruku, odnosno nedostajala bi im još jedna do potrebne većine. U javnosti se špekulira da bi to mogao biti Fokusov Dario Zurovec, koji je ranije rekao da ne planira ući u koaliciju s HDZ-om. No, i drugi su govorili da neće u koaliciju s HDZ-om, pa ipak pregovaraju s njima. RTL-ova reporterka Dajana Šošić rekla je da je danas kontaktirala Zurovca i da joj je on rekao da ga nitko od stranaka nije dodatno zvao, nego samo mediji koji su htjeli provjeriti tu informaciju.

20:28 Iz Mosta su reagirali na objavu izabrane zastupnice Hrvatskih suverenista Vesne Vučemilović na Facebooku.

'Ona dobro zna da smo mi oni koji čuvaju hrvatski identitet i jedina smo garancija da se neće provoditi lijeve anacionalne politike. Tako je bilo do sada i može biti mirna da će tako biti i dalje', rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov, a prenosi Dnevnik.hr.

'Svi koji su izabrani van HDZ-a su obećali narodu da će biti protiv HDZ-a. I ovdje je sve čisto jasno. Ja znam što sam ja i kakav sam ja. Zna se što je govorila u kampanji. Lako je provjerljivo', rekao je Mostov Miro Bulj. Novi je to udarac za Most, koji je od izbora već izgubio dvoje zastupnika, Mariju Selak Raspudić i Ninu Raspudića, a sada se čini da bi se i Vučemilović, zastupnica Hrvatskih suverenista izabrana na zajedničkoj listi s Mostom, mogla odmetnuti od stavova većine. >>>Više pročitajte<<<

  • +11
Božo Petrov Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

20:03 Čelnik SDP-a Peđa Grbin također je potvrdio medijima da se u ponedjeljak sastaju s Domovinskim pokretom.

'Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a', rekao je Grbin RTL-u.

Tim strankama, dodao je, nude da konstituiraju Sabor i uspostave parlamentarni nadzor nad Vladom Andreja Plenkovića kako ne bi radili što žele, te da počnu s ispravljanjem njihovih grešaka.

  • +5
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

18:11 Zlatko Hasanbegović, kojeg je DP neuspješno htio nominirati za ministra kulture, komentirao je za Dnevnik.hr postizborne kombinacije.

'Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje. Nisu ni Peđa Grbin, niti Siniša Hajdaš Dončić odustali od svoje koncepcije', rekao je Hasanbegović, a na pitanje imaju li svi istu šansu za to, rekao je da nemaju.

'Ma nemaju. Ja to humoristički gledam, hoću reći da svi imaju neku viziju. Zovite Andreja Plenkovića, na njemu je odluka', rekao je. Vezano za spominjanje njega kao kandidata za ministra kulture, kaže da se o tome uopće nije razgovaralo.

'Prvo, metodologija svih pregovora u životu i politici je da se vidi tko je većina, a onda se raspravlja o mjestima. Tzv. mjestima. Sve što se piše u medijima je besmisleno jer se ne raspravlja o mjestima. Prvo se treba ustanoviti tko čini većinu. Kada se to ustanovi onda će se raspravljati o tome. Mora se prvo znati tko čini Vladinu većinu. Nazovite Andreja Plenkovića, on sutra može odlučiti tko je vladina većina', rekao je Hasanbegović.

17:44 Zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar branitelja Tomo Medved potvrdio je da se sutra nastavljaju pregovori s Domovinskim pokretom.

'U skladu sa zaključcima od prošlog tjedna, mi sutra nastavljamo razgovarati s Domovinskim pokretom. Upoznati ste da su razgovori bili izrazito konstruktivi, otvoreni. Očekujemo sutra, u nastavku razgovora, konkretne prijedloge, odnosno stavove, s obzirom da je Domovinski pokret tijekom vikenda u okviru svoje stranke imao radne sastanke unutar stranke. Vjerujem da ćemo tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti, usuglasiti sva pitanja vezano za većinu, odnosno vezano za sastavljanje nove Vlade. Vjerujem da ćemo tijekom sljedećeg tjedna imati takvu strukturu da će HDZ, kao pobjednik izbora, formirati većinu, odnosno da ćemo dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade', rekao je Medved.

17:04 Profesor filozofije i političar Marko Vučetić u emisij TNT N1 televizije iznio je teorije zašto je došlo do svađe u Mostu oko liste za Europske izbore i što je smetalo Mariji Selak Raspudić.

'Budući da se ona sada našla u kontekstu da neće završiti u Europskom parlamentu jer joj je obećano da će ona nositi listu, ali da na toj listi neće biti svi Mostovci. Njoj je bilo bitno ne da ne bude Marin Miletić, nego da ne bude Božo Petrov. Jer u jednoj političkoj strukturi koja odgovara sekti, vođa sekte uvijek preferencijalno dobiva najveći broj glasova. Kad je Marija Selak shvatila da će Božo biti na listi, oni su kao figuru koja će poslužiti kao mamac neistine za javnost, pustili ovog našeg nekrofilnog erotomana Marina Miletića koji je u javnom smislu jako podatan da skrene interes javnosti i zbog toga su se prikrili, a Marija Selak je ovim potezom, koji je naivan, ali za hrvatsko društvo još uvijek visok, spremila jednu dobru osvetu i Boži Petrovu i Mostu jer najverojatnije Mostovci neće osvojiti taj mandat', rekao je Vučetić.

  • +2
Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

13:55 Nakon što je zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović poručila na Facebooku kako nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ukoliko DP postane dio nove saborske većine, oglasio se predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček >>> Cijeli članak <<<

12:00 Nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta Željko Lacković poručio je u nedjelju kako zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama. Ujedno, iznio je zanimljiv prijedlog za dodatnu zaštitu prava nacionalnih manjina >>> Cijeli članak <<<

Zagreb: Izborna noć u stožeru Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11:28 Novinari 24 sata Tomislav Klauški i Ivan Pandžić u Točki na tjedan televizije N1 s Natašom Božić komentirali su formiranje saborske većine nakon parlamentarnih izbora. >>> Cijeli članak <<<

9:51 Nisu prošla niti dva tjedna od izbora, no dio javnosti je već pomalo nervozan, a izborni akteri, odnosno stranke, barem neke, ponašaju se kako da se nešto silno dramatično događa, piše tportalov politički analitičar Višeslav Raos u komentaru naslovljenom 'Koalicijski kompas na laže: Grbin maše s tri ćorka'. >>> Cijeli članak <<<

7:58 Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista izabrana u novi saziv Sabora zajedno s kolegom Marijanom Pavličekom, oglasila se na Facebooku s porukom da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.

Posjetimo, predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.

'U Sabor smo ušli s kolegama iz Mosta i svaka druga odluka bila bi suluda. Zadnje četiri godine kritizirali smo vladajuće, govorili što su poriješili, tražili smo vojsku na granice, kvotu za strane radnike, predlagali smo konkretne demografske mjere, sve je bilo odbijeno', kazao je Pavliček.

  • +2
Suverenisti i Most predstavili kandidate za 5. izbornu jedinicu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jakšić

'Suludo bi bilo njima ići u bilo kakve kombinacije', kazao je Pavliček objasnivši da su u Sabor ušli na antiHDZ retorici.

'Ne možemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače'.