sjednica vlade

Plenković govorio o pritiscima na pravosuđe, imao je poruku za šefa Vrhovnog suda

13.04.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jedna je od tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na Uskrs i uskršnje blagdane, podsjetivši da su svi bili na misi. 'Rekao sam da je poruka solidarnosti ključna. Sve što činimo je da održimo socijalnu koheziju', kazao je Plenković.

'Jučer smo imali akutalno prijepodne. Mislim da smo svi zajedno odgovorili na pitanja na kvalitetan način, predstavili aktivnosti niza resora i naznačili temeljne strateške ciljeve koje smo ostvarili', dodao je.

'Imao sam izvješće o sastancima Europskog vijeća. ključne tema Ukrajina, potpora gospodarstvu, suzbijanje nezakonitih migracija te politika proširenja', dodao je.

Spomenuo je susret s liječnicima. 'Zahvaljujem Berošu za pripremu i dijalog koji vodi sa liječničkom strukom. Dogovorili smo korake koje ćemo poduzimati i mislim da imamo čvrsto razmijevanje da ćemo u okviru mogućnosti koje imamo napraviti daljnje iskorake koji se odnose na liječnike i druge zdravstvene djelatnike. Bilo kakvi štrajkovi liječnika nisu potrebni, ali to je u konačnici na tijelima sindikata. Konstruktivno ozračje na sastanku bilo je jasno', kazao je Plenković.

Govorio je o puštanju u promet novog polarnog kruzera u Rijeci, ali i o sastanku s HNS-om. 'Mislimo da je odličan projekt gradnja kampa reprezentacije u Velikoj Gorici. To je sjajna lokacija i dati će jednu novu dimenziju suradnji s HNS-om i siguran sam da će taj kamp iznijedriti nove sjajne nogometaše', rekao je premijer.

Osvrnuo se na revidirane prognoze rasta. 'Hrvatska je dobila nekoliko revidiranih prognoza. Naša je bila 0,7 posto rasta, Svjetska banka je rekla 0,8, ali sada 1,3 posto. to znači da su nešto optimističniji od prognoza koje smo sami projicirali. Članstvo u europodručju i Schengenu će se pokazati i rast će biti bolji', kazao je Plenković.

  • +3
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Osudio je palež automobila sutkinje u Osijeku. 'Uvijek osudimo, pogtovo ako ima veze s pritiskom na pravosuđe. Policija je uhitila osobu koja je učinila palež automobila. Pozdravljam brzu akciju policije', kazao je premijer..

'Također Vlada poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca, ne kritiziramo presude, niti vršimo pritisak na DORH pozivima na uhićenja, niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini. Upravo suprotno, upozoravamo i osuđujemo takvu vrstu ponašanja, koja nerijetko dolazi od predsjednika RH i od oporbenih stranaka. Pozivamo predsjednika Vrhovnog suda, kada se očituje, da se osvrne i na retoriku onih koji dosita obezveđuju pravosudnu vlast, doživljavaju je kao trećerazrednu i narušavaju ugled u javnosti. To sigurno nije Vlada, niti ministar pravosuđa niti ministar unutarnjih poslova. Ovo govorim da markiramo pozicije i da slušamo priopćenja koja po nama nisu utemeljena, osobito kad ssam se ja vrlo jasno očitovao o ovoj temi. Ne radimo pritisak na pravosuđe, ni na DORH te očekujemo od drugih političkih aktera da se ponašaju isto', poručio je Plenković.

'Još ću se osvrnuti i na eksperimentalni program cjelodnevne škole. Ministar Fuchs je obavio javno savjetovanje. Projekt je dobar i ima za cilj da digne kvalitetu obrazovanja i da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu rada', rekao je Plenković.