na terenu se sve vidi

Rat u Ukrajini razgolitio američke slabosti: Ovaj flaster ne rješava problem

18.05.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Konačno odmrzavanje 61 milijarde dolara američke pomoći u travnju dalo je značajan poticaj teško pritisnutim ukrajinskim snagama na bojištu da se obrane od nadirućih ruskih osvajača

Ali nije Ukrajina jedina koja ima koristi od te suradnje. Analitičari smatraju da Washington stječe neprocjenjiv uvid u nedostatke nekih od svojih najvažnijih sustava oružja i vojne proizvodnje.

Od početka rata 2022. godine SAD je najvažniji saveznik Ukrajine. Od tada je Washington ukrajinskoj vladi poslao ukupno 107 milijardi dolara pomoći.

Od sustava za ometanja projektila do bespilotnih letjelica i topništva, SAD dobiva dragocjene uvide u svoje slabosti na krvavim ratištima u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Jedno područje u kojem su SAD otkrile svoje nedostatke je elektroničko ratovanje. Ruski sustavi za ometanje stvorili su velike probleme zapadnom preciznom oružju, uključujući rakete GMLRS i topničke granate Excalibur, kao što je ranije izvijestio Business Insider.

Ruske jedinice za elektroničko ratovanje postale su sve vještije u ometanju GPS navigacijskih sustava koji se koriste za navođenje projektila i granata, šaljući ih dalje kursa i čineći ih beskorisnima.

'Rat je otkrio da neka od američkih precizno navođenih raketa otkazuju u vrlo problematičnom elektromagnetskom okruženju', rekla je za BI Stacie Pettyjohn, vojna analitičarka Centra za novu američku sigurnost.

Nasuprot tome, jeftini dronovi odigrali su iznimno važnu ulogu u Ukrajini. Ukrajinska vojska koristi dronove kako bi nadoknadila neke nedostatke u ljudstvu i opremi s kojima se suočila u obrani protiv Rusije, za nadgledanje neprijateljskih položaja, navođenje topničkih napada i opremaju ih bombama ili eksplozivom za napad.

Sustav Patriot Izvor: Profimedia / Autor: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ukrajinski dronovi također su osjetljivi na elektroničko ratovanje, ali Ukrajina je proizvela tehnologiju za izbjegavanje signala ometanja i iskorištavanje rupa u obrani ruskog elektroničkog ratovanja.

Manevriranje, skrivanje i opskrba snaga na bojnom polju pod stalnim nadzorom dronova još je jedna zagonetka s kojom se bore stručnjaci Pentagona, rekla je Pettyjohn.

Prema izvješćima, Pentagon ubrzano nastoji poboljšati svoju sposobnost raspoređivanja bespilotnih letjelica za podršku trupama na terenu i za uništavanje neprijateljskih bespilotnih letjelica, za koje vojni analitičari vjeruju da će biti sveprisutne na ratištima budućnosti. Trenutačno, navodi Pettyjohn, jedinice američke vojske imaju samo nekoliko starih dronova po jedinici.

Ukrajinski rat razotkrio je probleme ne samo s kvalitetom oružja, već i s kapacitetom SAD-a da ga proizvede u količini koja je Ukrajini potrebna.

Desetljećima su se SAD pripremale za rat protiv militantnih skupina poput talibana u Afganistanu. Ali rat u Ukrajini više nalikuje sukobima kao što je Prvi svjetski rat, s dvije vojske na dobro branjenim položajima koji ispaljuju desetke tisuća artiljerijskih metaka dnevno kako bi iscrpili protivnika. Američka vojska se tek treba prilagoditi.

Nasuprot tome, Rusija je uvela svoje gospodarstvo u ratni režim, masovno povećavajući količinu vojne opreme koju može proizvesti i stavljajući Ukrajinu u ozbiljno nepovoljan položaj.

'Najveći problem koji je razotkrio ukrajinski rat s američkim oružjem je taj što Pentagon jednostavno ne kupuje dovoljno streljiva za dugotrajni sukob velikih razmjera', smatra Pettyjohn.

Dodala je da nedavni zakon o pomoći Ukrajini, koji također sadrži milijarde za američku proizvodnju oružja, ne rješava problem.

'Ovo je flaster koji ne rješava temeljni problem. Pentagon jednostavno treba kupiti više oružja na godišnjoj bazi', rekla je.

Ali iako je rat zadao ozbiljne glavobolje šefovima Pentagona, također se pokazalo da su mnogi američki sustavi naoružanja i dalje mnogo bolji od onih njegovih protivnika.

Američki sustavi protuzračne obrane Patriot zaštitili su ukrajinske gradove od masovnih ruskih raketnih i napada bespilotnim letjelicama. Projektili dugog dometa HIMARS nastavljaju činiti razornu štetu Rusima iza linija bojišnice. U međuvremenu, bespilotna letjelica Switchblade 600 bila je važno oružje za Ukrajinu u gađanju ruskih topničkih baterija i vojske.

Međutim, problem s američkim sustavima protuzračne obrane je taj što projektili koštaju puno više od jeftinih bespilotnih letjelica za čije se obaranje često koriste, upozorila je Pettyjohn, predstavljajući američkim vojnim planerima još jedan problem s kojim se moraju uhvatiti u koštac.

'Ispaljivanje skupih projektila na jeftine bespilotne letjelice i projektile nije održiva strategija ili strategija koja će omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da prevladaju u ovim borbama koje zahtijevaju izdržljivost', dodala je.

Ključna je lekcija, naglasila je Pettyjohn, da je kvantiteta važna koliko i kvaliteta.

'SAD su trebale naučiti da je masa bitna u dodatku s preciznošću. Američka vojska treba više topničkih granata, projektila i bespilotnih letjelica nego što trenutno ima te industrijsku bazu koja može povećati proizvodnju ovih ključnih sustava", zaključila je.