grad na udaru

Pogledajte kako ruski vojnici pljačkaju domove ljudi u Vovčansku

19.05.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Ruske snage prije 10 dana otvorile su novu bojišnicu u Harkivskoj oblasti u Ukrajini u blizini Vovčanska. Cilj im je navodno uspostaviti tampon zonu najmanje 10 km od ruske granice.

Vovčansk je žarište ofenzive, a grad se intenzivno bombardira. Ruske su snage vrlo brzo nakon početka ofenzive ušle u dijelove grada i uspostavile uporište zauzevši tvornicu za preradu mesa te su idućih dana nastavili napredovati.

Rusija je u subotu izvijestila da je u Harkivskoj regiji zauzela selo Starica u blizini Vovčanska, grada od Harkiva udaljenog pedesetak kilometara, što je ruskim snagama zajamčilo "daljnje napredovanje duboko u prema neprijateljskim obrambenim položajima".

S bojišta stižu snimke kako ruski vojnici sustavno pljačkaju domove koje su stanovnici Vovčanska napustili bježeći pred osvajačima.

Svoje domove u Harkivskoj oblasti bilo je primorano napustiti gotovo deset tisuća ljudi, objavile su ranije ukrajinske vlasti.

'Iz ove je regije dosad ukupno evakuirano 9907 ljudi', rekao je subotu guverner Oleg Sinegubov, dodavši da su ukrajinske oružane snage tijekom noći odbile dva pokušaja proboja obrane.

Kazao je i da je stanje 'pod kontrolom' te da 'branitelji pretražuju pojedina područja'.

Moskva je, od kraja 2022. uspjela ostvariti najveći teritorijalni napredak u samo tjedan dana. U tom je razdoblju samo u Harkivskoj oblasti osvojila oko 257 km2, podaci su koje je AFP preuzeo od Američkog instituta za proučavanje rata (ISW).