DAMIR MATKOVIĆ:

'Hladnoća neće smanjiti priljev izbjeglica u Europu'

28.09.2015 u 12:42

Bionic
Reading

Hoće li hladnije vrijeme i lošiji vremenski uvjeti za plovidbu čamčićima i podrtinama preko Sredozemnog mora zaustaviti ili barem bitno smanjiti priljev izbjeglica u Europu? Odgovor Damira Matkovića, vanjskopolitičkog komentatora i blogera HRT-a, jasan je i nedvosmislen: Neće

U svom posljednjem blogu Matković poručuje da je u Europu stiglo manje od pet posto potencijalnih izbjeglica iz Sirije, a sada prijeti i izbjeglički val Iračana, jer i u toj se zemlji pogoršava stanje.

'Put u Europu sirijske izbjeglice stoji oko 2.700 eura po glavi, što je za većinu onih koji su u Siriji napustili svoje domove nedostižna svota. Ovi koji su dosad stigli zapravo predstavljaju najobrazovaniji i najimućniji sloj sirijskog društva, srednju klasu. Sirotinja je još uvijek negdje u izbjegličkim logorima u državama oko Sirije. Ali uz zaduživanje, posudbe i pomoć rođaka koji su već stigli u Europu, upravo bi ti siromašni Sirijci mogli postati drugi veliki izbjeglički val koji se očekuje u proljeće 2016', najavljuje Matković.

Podsjeća da je od siječnja do kolovoza zahtjev za azilom u Njemačkoj podnijelo 257.000 ljudi, no nisu ga svi dobili, a neki su i vraćeni. Od 34.000 Kosovara samo je njih sedmero dobilo azil, a 25.000 molbi je odbijeno; sirijski državljani podnijeli su 56.000 zahtjeva za azilom, a dosad je status azilanta dobilo njih 39.000. Od 14.000 molbi Iračana pozitivno je riješeno 9.000 zahtjeva. Niti jedna druga europska zemlja ne rješava tako brzo zahtjeve za azil, a posebno ako se uzme u obzir golem broj tražitelja, navodi Matković.

Pred migrantskom plimom mijenja se i raspoloženje njemačke javnosti, nastavlja Matković, dodajući da je kancelarku zbog nemogućnosti uspostave reda uslijed golemog priljeva izbjeglica javno kritizirao i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maziere, inače član njezinog CDU-a, kao i sestrinska bavarska stranka CSU. Posljednja istraživanja javnosti, koja je naručio tjednik Focus, pokazuju da 48 posto Nijemaca ne podržava kancelarkinu politiku otvorenih vrata, a podržava je 41 posto.

'Upravo je porast negativnog raspoloženja javnosti prisilio Angelu Merkel da postane međunarodno aktivnija kako bi se pronašlo rješenje za sirijsku krizu. Upravo je ona pozvala na suradnju s Rusijom, Iranom, Turskom, pa čak i sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom, s kojim nitko na zapadu ne želi imati ikakve veze', piše Matković.

Put preko Jadrana

Vezano uz glasine da bi se izbjeglički val mogao sručiti na dubrovačko područje, Matković podsjeća da od poznatog albanskog ljetovališta Sarandë, koje je samo 11 kilometara udaljeno od albansko-grčke granice, pa do Otranta u Italiji ima samo 57 nautičkih milja (92 km). 'I odmah ste u šengenskom prostoru. Ta se udaljenost običnim plovilom može prijeći za nekoliko sati. Problem je jedino - ima li u Albaniji dovoljno raspoloživih plovila?', navodi Matković. Dodaje da je, u cijeloj toj konstrukciji, jedina veza s Hrvatskom ta da Hrvatska ima nekoliko proizvođača vrlo kvalitetnih gumenih čamaca, pa možda nekom zločestom padne na um da kupi čamac u Hrvatskoj i ode 'poslovati' u Albaniju. Pritom, izbjeglice koje imaju novca već su uglavnom u Europi, a malo je vjerojatno da će sirijska sirotinja, koja će na put u proljeće, imati novca za takav put preko Jadrana. 'Uglavnom, malo je vjerojatno da će neki veliki izbjeglički val poplaviti Dubrovnik i okolicu, ali pojedinačnih slučajeva vjerojatno će biti', zaključuje Matković.