ruže i hortenzije

Izbjegnite čestu grešku: Ove biljke baš nikada nemojte saditi zajedno

28.04.2024 u 07:26

Bionic
Reading

Neke od najpopularnijih biljaka, kao što su ruže i hortenzije ili rajčice i krumpir, nikako ne smijete posaditi u neposrednoj blizini

Ako vam se često događa da vam biljke i sadnice u vrtu propadaju, usprkos tome što radite sve kako treba u njihovoj njezi, mogući uzrok mogla bi biti sadnja pored sorti s kojima nisu kompatibilne.

Dolaskom proljeća dolazi i velika ponuda šarolikog cvijeća, biljaka i povrća koje bismo rado sve posadili u svom vrtu te uživali u njihovim bojama i čarobnim mirisima cijelog ljeta.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Međutim važno je znati da ne idu sve vrste sadnica jedne pored drugih, a iskusni vrtlari izdvojili su najčešće greške koje pritom radimo.

Biljke koje vole vlagu pored biljaka koje vole sušu

Pojedine biljke, poput lavande ili sukulenata, uživat će u suhoj zemlji s minimalnom količinom zalijevanja, što ih čini iznimno zahvalnom opcijom, posebno ako ste neiskusni vrtlar. No u svakom slučaju izbjegnite sadnju tih sorti s biljkama koje obožavaju vlažno tlo i obilno zalijevanje (poput hortenzije ili tulipana), jer će njihova kombinirana sadnja rezultirati - neuspjehom.

Oprez s gardenijama

Predivnog izgleda i mirisa, gardenija je jedan od onih cvjetova koje ćete kupiti kao dodatak svom vrtu bez puno razmišljanja. No riječ je o biljci koja je podosta zahtjevna za uzgoj, a uz to je sklona bolestima.

Iz tog razloga ne preporučuje se saditi je u blizini ijedne druge biljke jer će samo jedna bolesna gardenija biti dovoljna da uništi sve one okolne. Stručnjaci zato savjetuju da ih sadite na izoliranom području u vrtu.

Češnjak s drugim povrćem

Češnjak je možda odličan dodatak jelima, ali nikako nije dobrodošao u dio vrta u kojem raste ostalo povrće. Naime on stvara sumpor u tlu i time sprječava rast mahunarki, graška i grahorica, kao i lisnatog povrća poput peršina. Najbolje je saditi ga na osamljenom mjestu ili s drugim biljkama otpornima na sumpor.

Ruže i hortenzije

Daleko najpopularniji izbori za svaku okućnicu desetljećima su upravo predivni grmovi ruža i hortenzija, no nikako ih nemojte saditi u neposrednoj blizini.

Ruže vole mnoštvo sunca, rahlije tlo i manje zalijevanja dok hortenzije uživaju u upravo suprotnom - zaklonjenom prostoru i vlažnoj zemlji. Njihove različite potrebe i različiti uvjeti cvjetanja zahtijevaju da im pronađete zasebno mjesto u vrtu i osigurate im osnovni preduvjet za raskošan cvat cijelog ljeta.

Rajčice i krumpir

Laki za uzgoj i omiljeni na tanjuru, rajčice i krumpir među favoritima su za sadnju u povrtnjaku. No s obzirom na to da dolaze iz iste porodice biljaka, natjecat će se za hranjive tvari, ali i biti ugrožene neotpornošću na bolesti kao što su plamenjača i gljivice.

Menta i sve ostalo

Svježa menta predivno je začinsko bilje koje ćete obožavati zbog mirisa i arome što ga daje jelu i pićima, no najsigurnije je saditi je u zasebnim teglama ili povišenim gredicama. Naime ona vrlo brzo raste i sklona je zauzeti čitav prostor, zbog čega će uzeti sve hranjive tvari okolnim biljkama te ih pokušati istisnuti.

Monarda i krastavci

Kada ljeti poželite osvježavajući dodatak jelu, nema boljeg od svježih krastavaca, pogotovo kada dolaze iz vašeg vrta! Kako biste im osigurali najbolje uvjete za što bolji urod, držite ih podalje od atraktivne monarde - biljke koju mnogi sade zbog divnog cvijeta i toga što privlači oprašivače.