50 POSTO U 5 GODINA

Istraživanje otkriva koji rabljeni automobili najviše gube na cijeni

09.10.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Jedna od stavki na koju valja obratiti pozornost prilikom kupovine novog automobila jest njegova sposobnost da što duže zadrži što višu cijenu. Nažalost, ovo nije slučaj kod svih klasa vozila, kao što je pokazalo istraživanje portala iSeeCars.com

Ekipa je studiju, doduše, provela na tržištu rabljenih vozila SAD-a, no dovoljno je letimično pogledati i stanje na europskim i domaćim oglasnicima da biste uočili kako su kupovne navike s ove i one strane Atlantika postale poprilično slične.

Jedina je razlika u tome što Amerikanci u većem broju kupuju kamionete i SUV-ove, dok europski kupci preferiraju SUV-ove i crossovere.

Upravo ovi automobili i najbolje drže cijenu.

Jeep Wrangler i Wrangler Unlimited u pet godina su u prosjeku izgubili svega 27,3 posto vrijednosti. Slijede Toyota Tacoma i Tundra s 29,5, odnosno 37,1 posto, te Nissan Frontier (37,8 posto), Toyota 4Runner (38,1 posto), Chevrolet Silverado (39,7 posto, GMC Sierra (39,9 posto), Subaru Impreza (42,3 posto) i Ram 1500 (42,7 posto).

  • +5
Ovo je 10 najprodavanijih automobila u Hrvatskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Najgore su prošli vlasnici električnih i luksuznih automobila, pa tako vlasnici Nissan Leafa u prosjeku izgube 71,7 posto vrijednosti, a Chevrolet Volta 71,2 posto. Ništa bolje ne prođu ni vlasnici BMW serije 7 i Mercedesa S-klase čiji automobil nakon pet godina vrijedi tek 30-ak posto plaćenog iznosa. Gubitak između 60 i 70 posto uknjižit će još vlasnici Ford Fusiona Energi, BMW-a serije 6 i 5, Mercedesa E-klase, Jaguara XJL i Chevrolet Impale.

Istraživanje provedeno na 3,6 milijuna vozila modelske godine 2013, usklađeno s inflacijom, pokazalo je da prosječni rabljeni automobil u pet godina izgubi polovinu vrijednosti, pa je odabir onog koji najbolje drži cijenu, ako ga planirate prodati nakon nekoliko godina, preporučljiva poslovna odluka.