Euro NCAP

[FOTO/VIDEO] Pet odabranih: Ovo su najsigurniji automobili u 2021.

10.01.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Europski dobrovoljni program procjene učinkovitosti sigurnosti automobila započinje novu godinu testiranja njihove sigurnosti odavanjem priznanja najuspješnijim prošle godine i dobitnicima nagrada Best in Class 2021

Euro NCAP, Europski program ocjenjivanja automobila, 2021. testirao je 33 nova automobila, od kojih su 22 postigla najbolju ocjenu od pet zvjezdica. Među uspješnima, Mercedes-EQ EQS se pokazao kao najbolji u kategorijama Executive Car i Pure Electric (čisto električni), tijesno pobijedivši drugoplasirani model Polestar 2. U kategoriji mala terenska vozila pobjednik je Nissan Qashqai s izvanrednim performansama u aktivnoj sigurnosti. Nagrada u kategoriji Large-Off Road (veliki terenac) ide Škodinom prvom potpuno električnom SUV-u, Enyaq iV-u. Toyota Yaris Cross zauzela je prvo mjesto u kategoriji Mali MPV, a Škoda Fabia je najbolji mali obiteljski automobil.

Euro NCAP-ova nagrada dodjeljuje se onim automobilima koji u ukupnoj izvedbi imaju najbolje rezultate u kategorijama s najmanje tri sudionika te godine. Pobjednici moraju imati ocjenu od pet zvjezdica i ne smiju imati kritičnu regiju tijela obojenu crvenom bojom u punim testovima.

Euro NCAP: 5 najsigurnijih automobila u svojim kategorijama Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

Nema usporedbe među različitim kategorijama automobila

Ocjene zvjezdica ne mogu se izravno uspoređivati između različitih kategorija vozila, pa se objavljuje 'najbolji u klasi' i pokazuje koja su vozila imala bolji učinak od svojih konkurenata. Kako zahtjevi za svaku zvjezdicu postaju sve stroži svake godine, usporedba 'najbolje u klasi' radi se samo unutar svake kalendarske godine, tako da se sva vozila ocjenjuju prema istim standardima.

Što je Euro NCAP?

Europski program ocjenjivanja novih automobila (Euro NCAP) je europski dobrovoljni program procjene učinkovitosti sigurnosti automobila (tj. Program za ocjenu novih automobila) sa sjedištem u Leuvenu (Belgija) formiran 1996. godine, a prvi rezultati objavljeni su u veljači 1997.

Prvotno ga je pokrenuo Laboratorij za istraživanje prometa za Ministarstvo prometa Ujedinjenog Kraljevstva, ali kasnije ga je podržalo nekoliko europskih vlada, kao i Europska unija. Njihov slogan je 'Za sigurnije automobile'.

Michiel van Ratingen kazao je: 'Godina 2021. bila je teška za automobilsku industriju: nedostatak dijelova, posebice poluvodiča, bio je ubod u repu covid krize, utječući na vremenske rokove razvoja, proizvodnju i prodaju. Ipak, vidjeli smo priličan broj novih modela automobila koji dolaze na tržište, mnogi od njih su električni ili hibridni, a mnogi od njih su unatoč zahtjevnim zahtjevima postigli pet zvjezdica. Bravo za pobjednike, kao i za drugoplasirane, od kojih su neki bili vrlo blizu kandidatima za prvo mjesto u svojim kategorijama.'

Osnova za usporedbu vozila

Kako bi se definirao najbolji u klasi, izračun je ponderiran zbrojem bodova u svakom od četiri područja ocjenjivanja: odrasli putnik, dijete u vozilu, pješak i pomoćnik za sigurnost. Taj se zbroj koristi kao osnova za usporedbu vozila. Automobili se kvalificiraju za 'najbolje u klasi' samo na temelju njihove ocjene sa standardnom sigurnosnom opremom. Dodatne ocjene temeljene na opcijskoj opremi su isključene.

Ovo su najbolji automobili u svakoj kategoriji, mjereno ponderiranim zbrojem bodova. Neke kategorije možda neće biti zastupljene jer je Euro NCAP u toj godini testirao premalo automobila te klase.

Od 2021. nadalje Euro NCAP također dodjeljuje nagradu za najbolju sigurnosnu izvedbu čisto električnih automobila koje je testirao. Iako ovi automobili mogu biti u različitim kategorijama veličina, nadamo se da će nagrada usmjeriti potrošače koji traže maksimalnu sigurnost od svog električnog vozila na baterije.