analitičar procjenjuje

Veliki blef Ivana Penave: HDZ ima plan, evo tko će im pomoći zauzeti Sabor

26.04.2024 u 13:50

Bionic
Reading

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora izabere Ivan Penava, a sve kako bi se izgurao HDZ-ov kandidat Gordan Jandroković. Riječ je o dogovorima koji traju paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje Vlade. Politički analitičar Krešimir Macan kazao je za tportal da trenutno ima mnogo blefiranja

Proteklih dana čelnici DP-a razmijenili su mišljenja s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, koji je predstavljao koaliciju Rijeke pravde, te izaslanstvom Mosta i Hrvatskih suverenista. Na sastanku s potonjima čuli su prijedlog da novi predsjednik Sabora bude predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Ove dvije grupacije nemaju ni blizu dovoljno glasova za to da Penava zamijeni Jandrokovića, ali ako bi se s time složile stranke koje čine Rijeke pravde, pa Možemo!, IDS, Posavčev Sjever i Fokus, bilo bi ih više od 76.

Krešimir Macan smatra da su manjine blok od osam zastupnika koji su potvrdili da će podržati Jandrokovića za predsjednika Sabora. Kaže da je moguće da SDP igra na tu kartu, ali je Plenković zato preventivno 'rezervirao' manjine da ne bi bilo problema.

'Jučerašnji sastanak s manjinama održan je baš zbog toga', smatra politički analitičar.

SDP-ov Ivan Račan tvrdi pak da nisu ni zvali manjine, što znači da imaju neku svoju računicu. Prema Macanu bi onda na svoju stranu trebali privući sve druge, a nije siguran da će IDS i drugi liberali ući u tu priču, osobito zato što su IDS i Grbin bili u svađi i IDS-ovci nisu ni podržali ideju o Zoranu Milanoviću na poziciji premijera.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'To je mogući plan koji znači da nema koalicije i da idemo na ponovljene izbore, a to ne paše nikome', smatra Macan te upire prstom na podatke iz novoobjavljenog Crobarometra, prema kojima je skočila popularnost platformi Možemo!, a SDP je na 25 posto, pa ponovljeni izbori ne bi odgovarali ni HDZ-u ni DP-u.

Macan smatra da Penava malo kontrira HDZ-u, ali i da će mu Plenković vratiti uz pomoć liberala jer može dogovoriti da ne idu u Vladu, a da ga podrže u Saboru, što ih ne košta ništa. Tu misli na Nezavisnu platformu Sjever Matije Posavca, Fokus Darija Zurovca, IDS i dvoje Suverenista te bi imao 76 ruku.

'To će sada biti ta utrka. Penava mu poručuje da mu mora dati što želi jer će ga srediti u Saboru, a Plenković će mu uzvratiti s liberalima. Plenkoviću odgovara složiti Vladu s liberalima, ali onda DP ostaje kratkih rukava, kao i prije četiri godine, a to Mario Radić ne želi. Radić želi utjecaj', secirao je sažeto situaciju Macan te smatra da sada ima dosta pregovaračkog blefiranja i da imamo situaciju da je Zlatko Hasanbegović odbijen kao potencijalni ministar iz kvote DP-a, a manjine su se grupirale zajedno. 'Za sada HDZ uspješno odbija ultimatume', kaže nam Macan.

  • +2
Ivan Penava Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

Poanta je da i jedni i drugi blefiraju da bi mogli doći do dogovora, a najnormalniji dogovor bio bi da DP i HDZ budu u Vladi.

'Jer s opcija s liberalima nije trajna, odnosno mogla bi biti, ali će završiti kao HNS, što im ne treba jer imaju pred sobom lokalne izbore, ali lako je moguće da podrže HDZ u Saboru - to ih ne košta ništa, to je jedno glasanje, izaberu Jandrokovića i kažu 'sada se vi dalje dogovorite', a naplate određene koncesije', rezonira Macan.