FINIŠ PREGOVORA

Procurilo koja ministarstva zanimaju DP, ali oni bi i nešto više...

06.05.2024 u 05:49

Bionic
Reading

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku većinu s 80 ruku bez SDSS-a. Ovo su najvažniji događaji dana postizbornih pregovora

Sažetak ključnih događaja

  • pregovori HDZ-a i DP-a su, kako tvrdi DP, probili prijelomnu točku, što znači da je sasvim jasno da u novoj vladi neće biti SDSS-a
  • Andrej Plenković je nakon sastanka šireg predsjedništva HDZ-a ustvrdio da ta stranka i DP već sad imaju 76 ruku, a mogli bi imati i više
  • SDSS-ov Milorad Pupovac uvjerava da su zastupnici manjina 'bili i ostali' jedinstveni
  • SDP je objavio da je propao pokušaj formiranja antikorupcijske saborske većine
  • HSLS, HSU, HNS i Marijana Petir, koalicijski partneri koji su izašli na izbore s HDZ-om podržat će novu većinu, nakon što im je premijer Plenković dao jamstva da vlada neće otići previše udesno

20.19 U DP-u ne bi imali ništa protiv potpredsjednika Vlade iz svojih redova zaduženog za demografiju, u fokusu su im i resori poljoprivrede i zaštite okoliša te poručuju da bi trebali dobiti i neko od krucijalnih ministarstava, donosi sutrašnji Večernji list.

19.26 Dario Hrebak, šef HSLS-a, gostujući u RTL-u Danas, kazao je kako su stari koalicijski partneri danas imali ''kvalitetan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem te da su nakon njega liberali odlučili dati potporu za sastavljanje nove Vlade. Upitan hoće li nova Vlada ići više udesno Hrebak je odgovorio pozitivno.

19.15 Gostujući u Dnevniku Nove TV, glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro rekao je da se prijelomna točka razgovora s HDZ-om dogodila u petak. 'Od početka smo tražili da SDSS-a nema na dužnosničkim pozicijama ni u hrvatskoj Vladi. To ćemo vidjeti jesmo li dobili', kaže Dabro. Rekao je da će u koalicijskom sporazumu biti kontrolni mehanizam kojim će se provjeravati je li sporazum realiziran. Govoreći o ministarstvima koja bi mogla pripasti DP-u, ponovio je da nisu lovci na fotelje. 'Tražimo ljude u svim ministarstvima koji će kontrolirati procese koji bi zadovoljili program Domovinskog pokreta, a to ćemo kontrolirati nakon jedne, dvije, četiri godine mandata', precizirao je. <<<Cijeli članak>>>

18.25 Izvor iz HDZ-a za Jutarnji kaže kako će nova vlada imati podršku između 80 i 83 zastupnika, ovisno o tome hoće li u toj većini biti i troje zastupnika SDSS-a. Iz Domovinskog pokreta za isti dnevnik kažu kako će novu vladu podržati pet manjinaca, dakle svi osim SDSS-ovih zastupnika. 'Na žalost, izgubili smo čak 17 dana na nešto što se teško mogu nazvati pregovori, jer se odlučivalo samo o jednom našem uvjetu, a za koji su svi u HDZ-u znali da od njega nećemo odustati. Sada se napokon može pristupiti konkretnim programskim pregovorima i valja se nadati da se i to neće oduljiti kao ovi pretpregovori, jer ćemo u tom slučaju biti bliže tehničkoj, nego pravoj Vladi', kaže sugovornik iz DP-a.

18.15 'Podsjetit ću vas na onu narodnu ‘tko s vragom tikve sadi, o glavu ih obija’. Upravo to se sada događa Pupovcu i izabranim zastupnicima srpske nacionalne manjine', kaže Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a. <<<Cijeli članak>>>

17.20 Vrh HDZ-a, na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, održao je sastanak šireg predsjedništva stranke na kojoj će izvijestiti najbliže suradnike o dogovoru o formiranju buduće saborske većine i, po svemu sudeći, nove vlade. <<<Cijeli članak>>>

  • +15
Dolazak čelnika HDZ-a na sjednicu šireg predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Plenković je izvijestio kako koalicijski partneri koji su išli na izbore s HDZ-om podržavaju njega kao premijera i stranku, a za sutra je najavio nove sastanke s Domovinskim pokretom i zastupnicima nacionalnih manjina. Ustvrdio je da HDZ već sada ima više od 76 ruku, a protivnicima poručio: 'Vidimo da su poraženi polako počeli shvaćati da su poraženi. Brzo će mu kolege pokazivati to jasnije, pa će on u neku političku penziju', rekao je.

Na pitanje je li HDZ pristao na uvjet DP-a - većina bez SDSS-a - rekao je kako 'sagledavaju kontekst mogućega', a potom prešao u protunapad na Milanovića, 'kršitelja ustava i političkog komentatora', kako ga je opisao. Još jednom je ponovio kako je u posljednjoj Uskokovoj akciji 'pao' šef velikogoričkog SDP-a, što mediji po njemu ne konstatiraju, već se samo 'nabacuju blatom' na HDZ.

Plenković o Grbinu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Govoreći o pravima manjina, rekao je da će prava manjina ostati na istoj razini kao i do sada, pa krenuo u protunapad na ideju Mosta o smanjenju utjecaja nacionalnih manjina u parlamentu, koju je, kako je rekao, 'razmontirao profesor Smerdel'.

Komentirajući izjavu zastupnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina o tome kako će klub nacionalnih manjina ostati jedinstven, rekao je 'Oni surađuju stalno, a mi ćemo formirati većinu s onima koji podržavaju našu vladu'. Na pitanja o tome jesu li se s budućim koalicijskim partnerima dogovorili oko raspodjele ministarstava, uzvratio je sa 'Vidjet ćete' i 'Sve ćete znati'.

16.15 Komentirajući aktualan razvoj situacije u odnosima HDZ-a i SDSS-a nakon što je koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta postala izvjesna, analitičar Jaroslav Pecnik uvjeren je da će Andrej Plenković i Milorad Pupovac naći kompromisno rješenje. 'Dogovor će biti da SDSS odustane u ime općeg interesa od onoga što su dosad imali (potpredsjednicu Vlade i neke državne tajnike, nap.a.), ali uz jamstvo nastavka financijskih davanja koje je srpska manjina do sada imala. Problem će, kaže, nastati u trenutku kada Novosti (glasilo Srba u Hrvatskoj, ali i politički tjednik) objave neki tekst u kojem će razapeti DP i njihove politike, ponajprije one koje planiraju provesti u sferi tzv. domovinske kulture. Vidjet ćemo koliko će DP moći trpjeti da Srbi i dalje imaju važnu riječ preko Novosti i kako će se to odraziti na odnos Plenkovića i DP-a. Mislim da će tada brzo puknuti tikva između njih', kaže Pecnik za N1.

15.00 'U DP-u su donijeli odluku da onima koji su krali pruže ruku. To je njihova stvar. Došlo je do jedne prljave političke trgovine. Hrebak je prije dva mjeseca rekao da ni za živu glavu neće u koaliciju sa DP-om, danas kaže da je to razumljivo. Izgleda da je razbijeno jedinstvo kluba zastupnika nacionalnih manjina', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

'Na političkoj sceni postoje mnogi koji prije izbora govore jedno, a nakon izbora drugo. SDP nije jedan od tih. Da li mi je žao da sam razgovarao? Nije, od toga ne bježim. Ako je postojala i minimalna šansa da Turudić ne bude glavni državni odvjetnik, onda je to trebalo pokušati. Nismo uspjeli', dodao je.

'U ovakvoj situaciji bilo je najpoštenije ono što smo govorili - da konstituiramo Sabor, da odradimo par stvari za koje smo se svi zalagali i da idemo na izbore', poručio je Grbin.

Predsjednik SDP-a potvrdio je da je nazvao Penavu i kazao mu što je sada rekao i javno.

'Da li je moj poraz što je DP nevjerodostojan? Nije, to je njihov poraz i nešto za što će morati odgovarati biračima. Mi smo utvrdili realnost i svaki daljnji pregovori su suvišni, nepotrebni i nema razloga da se dalje vode”', kazao je Grbin.

'Čestitati HDZ-u što će nastaviti krasti Hrvatsku? To ne mogu, to mi higijena ne dozvoljava', kazao je Grbin.

Poručio je da će SDP nastaviti predlagati nešto što su isticali i prije izbora te da će biti zanimljivo vidjeti one koji će biti na vlasti, a i sami su to podržavali ranije u oporbi, kako će se postaviti. 'Bit će zanimljivo vidjeti dvoličnost', poručio je.

Na pitanje je li očekivao da će se razbiti jedinstvo manjinaca, Grbin kaže da im je jasno rekao kako je stav SDP-a da se u prava manjina, a u to spada i jedinstvo, ne treba dirati .'Netko je rekao od njih, ne mogu se sjetiti tko, da bi trebali biti svjesni da ako je danas na tapeti jedan pa se popusti, sutra će doći drugi, treći, četvrti… A onda postaje prekasno za rješavanje problema. SDP nikada nije radio na razbijanju nacionalnih manjina, ni onda kad se oko nekih stvari nismo slagali', kazao je Grbin.

'Jednoglasna odluka Predsjedništva SDP-a je da se do okončanja europskih izbora obustave aktivnosti vezane uz unutarstranačke izbore. Tako da bi svaka moja izjava "i da i ne" bila bi protivna toj odluci. Pitajte me to 10.6 i dat ću vam odgovor',kazao je upitan hoće li se na unutarstranačkim izborima kandidirati za još jedan manadat na čelu stranke.

  • +5
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

13.22 'Andrej Plenković ima podršku HSLS-a za mandatara. Nama je bitno da ono što smo radili zadnjih osam godina nastavi u istom smjeru. Dobili smo garancije za to i dajemo podršku njemu za mandatara', poručio je HSLS-ov Dario Hrebak.

'Cilj je da surađemo sa svim manjimana, i da dajemo stabilnost većini. Svjesni smo da se Domovinski pokret ne može zaobići i da moraju biti dio većine, podvrgnut ćemo se volji birača, al bilo nam je važno da građani, pripadnici manjina, ne osjete nikaku promjenu. To nam Plenković garantira i dajemo mu podršku', poručio je Hrebak, dodavši ponovno da stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara.

Slično je ponovio i Predrag Štromar iz HNS-a. 'Mi smo dali premijeru Plenkoviću naš mandat, Plenković će biti mandatar, a s njim smo dogovorili da će napraviti sve najbolje što je moguće u sastavu Vlade. Moramo brinuti o pravima nacionalnih manjina i sigurno će biti dogovor da SDSS bude taj koji neće biti podcijenjen', kazao je Štromar, no nije ulazio u detalje kako će se razriješiti situacija sa SDSS-om.

Podršku su dali i Veselko Gabričević iz HSU-a i Hrvoje Zekanović iz HDS-a.

12.33 'Nastavak razgovora Kluba nacionalnih manjina, a nakon toga mogući su drugi razgovori. I dalje smo jedinstveni i ostat ćemo jedinstveni, neovisno o tome kakva naša odluka bila i kako se izvana činila', poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Nismo stekli dojam da se može govorito odricanju bilo koga, ili SDSS-a , bilo odnosa premijera prema manjinama, i odnosa manjina prema premijeru i mandataru sljedeće Vlade', kazao je Pupovac, dodavši da je razgovarao s Plenkovićem.

Nije želio reći hoće li SDSS podržavati većinu iz Sabora, kazavši da će stav reći nakon sutrašnjeg sastanka s ostalim zastupnicima manjina.,'Bit ćemo jedinstveni oko odluke koju ćemo donijeti, kako bi sačuvali jedinstvenost kluba i ostvarivanja ciljeva nacionalnih manjina', dodao je.

'Niti ćemo dozvoliti ponižavanje ni političku segregaciju, niti ćemo slušati raspirivanje nacionalne i političke mržnje', poručio je Pupovac.

Nakon ovoga, dodao je, mnogi će staviti prst na čelo i da se nada da će biti mnogih koji će se pitati ‘gdje mi je bila pamet’. 'Još uvijek nije kasno. U jednom trenutku je izgledalo kao da smo ostali bez političke pameti, sad se suočavamo s posljedicama', poručuje.

Na pitanje kako se osjeća kad čuje da SDSS neće biti dio Vlade, kazao je: 'O tome tko će biti dio vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS. Riječ o tome ćemo reći kas dođe vrijeme, a neće dugo čekati na to. Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj.

12.23 U zgradi Vlade u tijeku je sastanak predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u Vladi - HSLS-om, HNS-om, HSU-om i HDS-om.

12.20 Saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine Armin Hodžić objavio je prije dva dana na Facebooku da manjine ne mogu šutke prelaziti preko ideja nekih političara koji zagovaraju koračanje unatrag kada su u pitanju Ustavom zajamčena prava manjina te da su uvijek bili potpora izabranoj parlamentarnoj većini. Status se najvjerojatnije odnosio na Mostovu ideju da se ograniči mandat zastupnika nacionalnih manjina.

12.18 Predsjednik Zoran Milanović, koji boravi u Splitu, nije htio komentirati sastavljanje većine. 'Ne sudjelujem u tome. Kako bude i kako odluče, to je sve na njihovu savjest. Što su govorili prije izbora, a što sad, to nije više na meni. Ja više nisam u fazi da komentiram', rekao je Milanović. <<<Cijeli članak>>>

11.48 'Vladajuća većina, u sličnom sastavu, nastavit će upravljati Hrvatskom', poručio je uoči sastanka u Vladi Hrvoje Zekanović, no nije konkretno hto odgovoriti hoće li SDSS i manjine biti dio te većine.

11.39 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak da se pregovori HDZ-a s Domovinskim pokretom privode kraju, izrazio je nadu da će već sutra imati osnovni koncept koalicijskog dogovora te ustvrdio kako će to biti stabilna vladajuća većina. <<<Cijeli članak>>>

11.25 'Ne bih rekao da je sutra ključni sastaak, nije sutra ništa što je biti ili ne biti. Ne očekujem da će se sutra lomiti stvari. Razgovaramo sa svima, opcije su nam sve otvorene do potpisa. Vodimo razgovore s HDZ-om i napravili smo određen pomake naprijed, no to još uvijek nije zapisano i dogovoreno do kraja. U ovom trenutku, rekao bih da se razgovori i dalje vode i da su neki ishodi vjerojatniji ili manje vjerojatni. Ne očekujem da će sutra biti kraj jer puno je stvari na stolu', poručio je šef Domovinskog pokreta Ivan Penava. <<<Cijeli članak>>>

  • +2
Domovinski pokret, presica Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

11.15 Splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak komentirao je u ponedjeljak situaciju oko sastavljanja nove parlamentarne većine ustvrdivši kako je Domovinski pokret 'odlučio spašavati HDZ, a ne Hrvatsku' te da su 'pogazili sve što su govorili prije izbora'. <<<Cijeli članak>>>

11.01 Mislav Kolakušić, čija je stranka Pravo i pravda izašla na izbore u koaliciji s Domovinskim pokretom, oglasio se na Facebooku.

'Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno', poručio je.

11.00 Kako RTL doznaje predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske na sjednici održanoj 4. svibnja donijelo je odluku o davanju potpore Andreju Plenkoviću za mandatara Vlade RH 2024-2028. Potvrdio je to i sam Robert Jankovics koji pred kamere za sada ne želi.

Ako dođe do dogovora HDZ-a i DP-a, glas zastupnika mađarske manjine bio bi dovoljan da Plenković ima većinu od 76 ruku i bez ostalih manjinaca. HDZ bi imao 61 zastupnika s partnerima HSLS-om, HDS-om, HSU-om i HNS-om, Domovinski pokret bi imao 13, a za taj zbroj računa se i na ruku Vesne Vučemilović.

10.50 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta na N1 komentirao je pregovore oko nove saborske većine.

'Još ne postoji pouzdana većina, pregovori traju, ima pomaka od prošlog tjedna', rekao je.

Osvrnuo se i na neke komentare u javnosti, navodeći da je učio jednu licemjernu dimenziju. 'Kad je riječi o antikorupcijskoj koaliciji onda je DP poželjan, dobar, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda smo čak opasnost za državu - to je licemjerna dimenzija.'

Što se tiče javnih poduzeća, navodi da se kadroviranje mora promijeniti. Dodaje da je prisutno previše politike i da se to mora promijeniti.

Više se puta u medijima spominjalo da DP želi četiri ministarstva. 'Nismo dogovorili kontkretne resore koje bi preuzeli', tvrdi Bartulica.

10.36 'Sve će biti dobro i svi će biti zadovoljni', poručio je HDZ-ov Damir Habijan koji nije želio ništa više reći novinarima koji su ga u Varaždinu pitali o tijeku pregovora s Domovinskim pokretom i hoće li SDSS biti žrtva na putu do nove saborske većine i Vlade.

9.29 Kako se čini da je HDZ sve bliže postizanju dogovora s Domovinskim pokretom, u glavnoj oporbenoj stranci SDP-u, odustali su od pregovora sa strankom kojoj je na čelu Ivan Penava, piše Novi list. 'S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati', poručili su jučer iz SDP-a. <<<Cijeli članak>>>

9.13 Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković poručio je na N1 da Domovinski pokret zapravo i nije pregovarao s lijevo-liberalnom opcijom. <<<Cijeli članak>>>

9.12 Sastanak Plenkovića s dosadašnjim koalicijskim partnerima, odnosno HSLS-om, HSU-om, HNS-om i HDS-om, održat će se u 11.30.

Podsjetimo, šef HSLS-a Dario Hrebak jučer je poručio da je 'dosta skeptičan prema načinu na koji se slaže većina'. Dodao je da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore oko formiranja većine, a aludirajući na DP, primijetio je kako nije dobar način na koji ta stranka postavlja uvjete.

'Graditi nešto na temelju protivljenja, nikad nije dobro i vidjet ćemo koliko će ta većina biti uopće stabilna', izjavio je Hrebak koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a žao mu je što i HSLS nitko ništa nije pitao. 'Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od 'robe s police' ', poručio je.

Na današnjem sastanku neće biti zastupnika nacionalnih manjina, koje su do sada isto surađivali s HDZ-om. Naime, manjinci bi sutra trebali održati sastanak svog Kluba zastupnika, a nakon toga se sastati i s Plenkovićem.

  • +8
Izjava Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prema pisanju medija, većina, koja ne bi uključivala SDSS, sastojala bi se od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović.

Plenković je pristao na glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS ne bude dio većine i time je otvorio put za formiranje nove Vlade, piše Jutarnji list.

Uvjeren je i da će svih drugih pet manjinaca podržati tu Vladu, budući da je s njima imao dugogodišnju uspješnu suradnju.