CURENJE DOKUMENATA

Rat u SDP-u: Ovo nam nisu radili ni HDZ-ovci

01.02.2017 u 21:34

Bionic
Reading

Gotovo svima u SDP-u je sada posve jasno - unutarstranački obračuni ne misle stati, a na kraju će zbog svega ispaštati SDP. Slažu se u tome svi s kojima smo razgovarali u SDP-u, nakon što je jutros Jutarnji list objavio račune s putovanja bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u Albaniju

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić morat će u skoro vrijeme 'presjeći' i stranačkim kolegama jasno dati do znanja da je vrijeme da prestanu s međusobnim obračunima putem medija. Takav stav, naime, imaju našu sugovornici i iz kruga bliskog Bernardiću, ali i oni koji nisu naklonjeni predsjedniku stranke.

Naime, nakon izjava Predraga Matića i Ranka Ostojića, koji su kritizirali vrh stranke, u medijima su se danas pojavili i računi s puta u Albaniju bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

'Ovo je potpuno krivo i suludo i očito je da se ide na lov na vještice', kaže nam jedan SDP-ovac koji nije sklon novom predsjedniku stranke. Uvjeren je da su računi objavljeni u Jutarnjem listu iscurili upravo iz SDP-a i da su ih medijima dali ljudi bliski Davoru Bernardiću.

'To je odgovornost predsjednika stranke i poslovnog direktora. Netko će postaviti pitanje ostavke poslovnog direktora jer mu cure papiri van. Ni HDZ-ovci nam ovo nisu radili kada smo otišli s vlasti', poručuje taj SDP-ovac.

Neki od SDP-ovaca u neslužbenim razgovorima kažu pak da iza tekstova u Jutarnjem listu stoji  potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, za kojeg nije tajna da nije u dobrim odnosima sa bivšim šefom stranke Milanovićem. A upravo je njemu i drugom potpredsjedniku SDP-a Zlatku Komadini, tumači se, Milanović poslao poruku kada je prije tjedan dana Bernardiću poručio da mora postati prvi u SDP-u, a ne prvi među jednakima.

Rajko Ostojić samo nam je u kratkom razgovoru poručio da je na godišnjem odmoru u Budvi.

I ljudima koji su bliski Bernardiću jasno je da se radi o osobnim obračunima. 'Bilo bi dobro da se sve slegne i da se svi uozbilje', kaže nam jedan sugovornik blizak predsjedniku stranke.

Krivaca, smatra taj SDP-ovac, ima i na jednoj i na drugoj strani.

'Sada svi upiru u Rajka, a na Predraga Matića odmahivali su rukom', rekao nam jedan Bernardiću blizak SDP-ovac kada smo upitali koliko obračuni utječu i na rejting.

Obračuni preko medija, slažu se svi, samo štete stranci. 'Ako ovako nastavimo, završit ćemo na 8+8. Osam godina u oporbi na 8 posto potpore', kaže nam jedan od naših sugovornika, koji je uvjeren da se ovdje ne radi o frakcijskim ratovima, nego o osobnim obračunima.

A ti obračuni, kažu naši sugovornici i s jedne i druge strane, neće stati tako skoro. 'Postoji realna opasnost da se stranka podjeli', strahuje jedan od naših sugovornika.

U stranačkim kuloarima već se govori da će u medije skoro procuriti i neki drugi računi, bilo vezani uz Milanovića, ali i ljude bliske Bernardiću.

Iako se u medijima špekuliralo da postoji i plan za rušenje Bernardića, neki od onih koji mu nisu skloni uvjeravaju nas da do toga neće doći u dogledno vrijeme. 'Nije Bernardić kriv za stanje u stranci, ali nije doni ni kvalitativnu promjenu. Dodatno bi srušili rejting da Bernardića rušimo nakon 6 mjeseci', kaže naš sugovornik.