LOV NA VJEŠTICE

Projekt Domovina traži progon komunista i zabranu Tita

24.05.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Krešimir Planinić, predsjednik političke stranke U ime obitelji - projekt Domovina, zatražio je da se u Hrvatskoj provede rezolucija Vijeća Europe iz 2006. godine o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i rezolucija o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava. Poruka je to koju su članovi stranke odaslali s današnje konferencije za novinare pod nazivom 'Tita i crvenu petokraku prognati iz javnog prostora i korištenja!'

Konkretno, Projekt Domovina traži zabranu korištenja i nošenja znakovlja komunizma – od crvene zvijezde petokrake, srpa i čekića, do štafete i bedževa s likom jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita.

Presica je održana uoči sutrašnje proslave 'Dan mladosti i radosti 2016' u Kumrovcu, Titovom rodnom mjestu. Tom manifestacijom, poručuju iz Projekta Domovina, 'poklonici komunističkog režima obilježavaju rođendan Tita, jugoslavenskog diktatora koji je 35 godina upravljao jednopartijskim, komunističkim režimom, od 1945. do 1980. godine, te je odgovoran za stotine tisuća ubijenih'. Po njihovom mišljenju, proslava Titovog rođendana nedopustiva je u demokratskoj Hrvatskoj. 

Krešimir Planinić naglasio je da je 'komunistički režim, kao i nacistički i fašistički, u dugom razdoblju od 45 godina uključivao pojedinačna i skupna ubojstva, smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima i druge oblike masovnog fizičkog i psihičkog terora kao nedostatak političkog pluralizma.'

Natalija Kanački, članica predsjedništva Projekta Domovina, poručila je da su znanje i svijest ljudi o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti.

RTL Autor: RTL


Video: Patrik Macek / PIXSELL

'Dapače, moralna procjena i osuda počinjenih zločina igraju važnu ulogu u edukaciji mladih naraštaja. Smatramo nužnim provesti Deklaraciju o osudi komunističkih zločina kroz zabranu nošenja znakovlja komunizma – od crvene zvijezde petokrake, srpa i čekića, štafete druga Tita, bedževa s Titovim likom, znakovlja komunističke JNA i sl., kao i oznaka fašističkog i ustaškog režima', dodala je Kanački.

Projekt Domovina traži jednako tretiranje i osudu svih totalitarističkih režima te zabranu njihovih simbola u javnosti, zaključio je Višeslav Franić.

'Nužno je da svi oni koji su osobno počinili ili sudjelovali u počinjenju zločina totalitarnog komunizma u Hrvatskoj ili nad Hrvatima u svijetu trebaju biti sudski gonjeni i da nikako ne bi smjeli raditi na poslovima javne uprave, javnih službi, odgoja i obrazovanja, javnog informiranja, pravosuđa i na svim drugim poslovima koji su povezani ili mogu biti povezani sa zaštitom i promicanjem ljudskih prava i djelovanjem pravne države', istaknuo je Franić.

U naknadnom razgovoru za tportal, Krešimir Planinić naglasio je da se ovakva poruka šalje 'uoči održavanja fešte u Kumrovcu, da se treba primjenjivati jednaki zakon i jednaka regulativa po europskoj Rezoluciji i po našoj Deklaraciji, kako na fašističke i nacističke simbole, tako i komunističke'. Upitan je li svjestan presude Europskog suda za ljudska prava iz 2008. prema kojoj je isticanje crvene zvijezde petokrake zaštićeno kao sloboda izražavanja, Planinić odgovara da postoji presuda Suda Europske unije iz Luksemburga iz 2011. o zabrani komunističkih simbola nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, srpa i čekića, te crvene zvijezde.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još je 2014. godine najavio da će, ako dođe na vlast, zabraniti sve totalitarističke simbole. Više o toj temi možete doznati ovdje