sjednica vlade

Plenković: Da nismo ograničili cijene, gorivo bi bilo 15 centi skuplje

26.04.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Dok se čeka sastavljanje nove Vlade nakon izbora, ona aktualna, doduše trenutno tehnička, i dalje održava sjednice. Na onoj današnjoj uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Na početku sjednice Plenković se osvrnuo na dolazak šest Rafalea. 'U Hrvatsku je doletjelo prvih šest Rafalea, od ukupno 12. Oni će u sljedećih nekoliko godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more. To je povijesni dan za sigurnost Hrvatske. Naša obrambena sposobnost je dignuta na razinu kakvu nikad nismo imali', poručio je Plenković.

Podsjetio je na cijeli proces nabave novih borbenih aviona. 'Ovo je bio složen i zahtjevan vojni, pravni, financijski i međunarodni proces. Pazili smo na financijsku dimenziju, a avioni su koštali 999 milijuna eura plus indeksacija cijena plus PDV, no tranše isplate su išle tako da nisu utjecale na javni dug', kazao je premijer.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Čestitao je svima koji su sudjelovali u procesu nabave, a posebno pilotima i tehničarima. 'Komentari koje smo čuli na račun naših časnika od Francuza bili su više nego pozitivni. Rekli su da ovakav stupanj profesionalnosti i ozbiljnosti još nisu vidjeli', dodao je.

'Projekt kupnje aviona samo je dio jačanja sposobnosti HV-a. Kad smo krenuli 2016., proračun MORH-a bio je oko 500 milijuna eura, a sada je preko milijardu eura. Nabavili smo Black Hawkove, Bradleyje, nabavljen je protuzračni obrambeni sustav. Naravno da ćemo naša ulaganja nastaviti i u kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj ratnoj mornarici, to je idući veliki projekt', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnju konferenciju, a riječ je o Jadransko-jonskoj inicijativi. 'Uskoro ćemo naše predsjedanje prepustiti Grčkoj. Tema je jučer bila povezivost, a to je ogroman uspjeh hrvatske Vlade. Stvorili smo pretpostavke da smo uz Njemačku jedina zemlja EU-a koja se nalazi na čak četiri koridora', kazao je premijer.

'Prometne koridore povukli smo skroz do Splita, preko Zadra', dodao je.

Komentirao je i gospodarstvo. 'DZS je objavio revidirane podatke o rastu realnog BDP-a u 2023. Oni više nisu 2,8 posto, nego 3,1 posto. Vidjeli ste i podatak da je prosječna plaća u veljači porasla. Narasla je 500 eura u dva mandata naše vlade', poručio je Plenković.

Kao teme je izdvojio i posjet Mostaru, ali i sastanak Europskog vijeća prošli tjedan. 'Jedno od najvažnijih pitanja za europski kontinent je pitanje demografske revitalizacije. Mi smo to počeli nametati kao temu, a sada je općeprihvaćena tema', dodao je.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Osvrnuo se na komemoraciju u Jasenovcu. 'Želimo da se u budućnosti sjećanje stavi u fokus i da naše mlade generacije kroz obrazovanje i istinito informiranje zauzimaju ispravna i zrela stajališta o događajima tijekom Drugog svjetskog rata', smatra premijer.

'Da nema mjera Vlade, danas bi benzin i dizel bili 10-15 eurocenti viši, a plin za spremnike i boce 20-30 centi viši', kazao je Plenković, podsjetivši da su još jednom reagirali na cijene goriva na telefonskoj sjednici Vlade.