PAZITE, upaljen METEOALARM

Od pljuskova i snijega do proljeća: Evo što nas sve čeka do kraja tjedna

23.04.2024 u 08:52

Bionic
Reading

Ovog tjedna vrijeme će biti promjenjivo, uz kišu i oblake. No ponegdje će biti grmljavinskog nevremena, ali i snijega

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) danas je najavio promjenjivo, no većinom kišno i oblačno vrijeme. Na zapadu unutrašnjosti pretežno oblačno. Povremeno kiša, lokalno i jači pljuskovi s grmljavinom, a uglavnom u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg, mjestimice uz stvaranje snježnog pokrivača. Na istoku i jugu dulja sunčana razdoblja, a kiša većinom prema kraju dana.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni, navečer sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu na sjeveru umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, drugdje jugo, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 9 i 14, u gorju niža, na istoku i jugu od 15 do 20 °C, objavio je DHMZ.

Promjenjivo i sutra, u gorju i snijeg

Sutra također promjenjivo, ponegdje u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na jugu. U gorskoj Hrvatskoj ponegdje susnježica i snijeg. Vjetar uglavnom slab, u Podravini, Slavoniji i Baranji umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak te jugo. Najniža jutarnja temperatura od 2 do 7, na Jadranu između 6 i 11 °C. Najviša dnevna temperatura od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C.

I Zoran Vakula je u novoj vremenskoj prognozi HRT-a najavio promjenjive vremenske prilike. Kako navodi najpoznatiji hrvatski meteorolog, do petka će biti promjenjivo i svježe uz povremenu kišu, u gorju i snijeg. Danas i sutra mjestimično bi moglo doći i do stvaranja snježnog pokrivača. No to neće potrajati; od vikenda se očekuje osjetno toplije vrijeme.

'U utorak prijepodne na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Poslijepodne i navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C. Svježije će biti u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti i kiše u obliku pljuskova.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u Gorskom kotaru i Lici i pretežno oblačno. Uz obalu će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, a u gorju uz kišu mjestimice susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Uz obalu će ujutro puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Dnevna temperatura zraka od 2 do 7 °C, a na moru između 12 i 15 °C.

Nestabilno u Dalmaciji

Mjestimični pljuskovi i grmljavina obilježit će dan u Dalmaciji, a ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar umjeren do jak jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna od 16 do 19 °C.

U unutrašnjosti promjenjivo, mjestimice s kišom, a u Lici i Gorskom kotaru padat će susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. U petak više sunčanih razdoblja, a kiše će još biti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura zraka postepeno će rasti.

Na Jadranu također nestabilno, često s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito izraženijih u srijedu. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak i jugo, koje u petak mjestimice može biti i jako.

Upaljen žuti meteoalarm za danas i sutra

DHMZ je objavio upozorenje žutog stupnja zbog grmljavinskih nevremena u Slavoniji, u srednjoj i južnoj Dalmaciji. U Istri je žuti alarm upaljen zbog snažnog vjetra dok je u Gorskom kotaru upozorenje objavljeno zbog snijega i poledice. Žuti meteoalarm označen je i za sutra, ali u manjem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru DHMZ upozorava na snijeg i poledicu, a kninska regija označena je žutom bojom zbog izraženih pljuskova s grmljavinom.