duga tradicija

Milanović čestitao Dan vatrogastva: 'Kad bi sve u Hrvatskoj tako funkcioniralo...'

04.05.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je u subotu Dan vatrogastva istaknuvši da je vatrogastvo jedna od javnih službi na koju možemo biti ponosni, ne samo zbog 160 godina duge tradicije, već i zbog predanosti i odgovornosti kojom vatrogasci pristupaju svojoj teškoj i opasnoj službi

Vatrogastvo se počelo razvijati na sjeveru Hrvatske, ali danas imamo mrežu vatrogasnih profesionalaca i dobrovoljaca raširenu po cijeloj Hrvatskoj koja svima jamči brzu i nesebičnu pomoć.

'Susreti s opasnošću, neizvjesnošću i rizikom za vlastite živote svakodnevica je pripadnica i pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi koji uvijek imaju samo jedan cilj – zaštititi tuđe živote i imovinu, pomoći ljudima u nevolji', napisao je Milanović.

Kada bi sve u Hrvatskoj funkcioniralo kao vatrogastvo i još nekoliko službi i profesija, kaže Milanović, Hrvatska bi već danas bila snažna i uređena država kakvu želimo.

Zato ističe da svi u državnoj vlasti koji odlučuju o položaju i pravima vatrogasaca moraju povesti više računa o ljudima koji ne pitaju za svoja prava kada treba spašavati ljude i imovinu od požara, poplava ili potresa. 'Rizik kojemu se vatrogasci izlažu nema cijene, ali njihova služba ima ogromnu vrijednost za cijelo društvo i to se mora uvažavati', stoji u čestitki.