raskol u klubu

Manjine nakon sastanka u Banskim dvorima: Dali smo potporu Plenkoviću, ali SDSS neće potpisati

07.05.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i tehničke vlade Andrej Plenković te predstavnici Domovinskog pokreta danas će odraditi novu rundu pregovora oko formiranja parlamentarne većine i Vlade, koju je, kako je ranije najavio Plenković, već spremno podržati 76 zastupnika

Uoči pregovora s DP-om, u Banske dvore u podne su stigli predstavnici nacionalnih manjina. Na razgovore s HDZ-om došli su Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te troje zastupnika SDSS-a, Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Nisu davali izjave.

Dolazak pregovaračkog tima Domovinskog pokreta u Vladu najavljen je za 16 sati. Čini se da se Plenković ne obazire na upozorenja stručnjaka da HDZ ne bi na taj način smio zloupotrebljavati Banske dvore jer se sastanak ponovno održava u zgradi Vlade.

  • +8
Zastupnici nacionalnih manjina dolaze u Banske dvore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pred novinare su izašli glasnogovornik Marko Milić i Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

'U vezi procesa formiranja većine i Vlade, predsjednici manjina izvijestili su nas o tijeku konzultacija i zaključcima koje su donijeli u svojem klubu o potpori većini. Model za koji su se odlučili s jedne strane omogućava parlamentarnu većinu na čelu s HDZ-om, omogućava potporu Plenkoviću za budućeg mandatara i omogućava političku stabilnost. Omogućuje i zaštitu manjinskih prava s druge strane', rekao je Milić.

Vladimir Bilek rekao je pak da su manjine raspravljale o mogućnostima i o onome što je ispred njih. 'Svjesni smo ozbiljnosti situacije i izbornih rezultata te toga kako su glasali građani. S te strane nas osmero ostaje u klubu zastupnika. Dajemo potporu gospodinu Plenkoviću, s time da će dio kluba svoje potpise dati premijeru u razdoblju pred nama. Odradili smo konzultacije s bazama i zaključke koje smo donijeli predstavili smo Plenkoviću.

Što se tiče potpisa, i SDSS je sudjelovao na sastanku. SDSS-ovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara, ali dovoljno je onih koji će potpisati', rekao je Bilek.

'Što se tiče pregovora, dozvolite relativnim pobjednicima izbora da odrade svoj dio pregovora', dodao je.

Zašto ne želite odgovoriti na pitanje tko će dati svoj potpis?

'Bit će dovoljno potpisa. Što se tiče odluke, dobit ćete je na vrijeme. Danas nitko od nas nije tražio fizičke potpise. SDSS neće dati potpise Plenkoviću, ali imat ćemo dovoljnu većinu. Što se tiče daljnjih aktivnosti vezanih za formiranje Vlade, nama ono ovisi o programu Vlade.'

Je li DP izgurao SDSS iz Vlade?

'Klub manjina djelovat će kao i dosad, kao klub osam zastupnika. Nisu ni dosad sve odluke bile jedinstvene, pa tako ni ova o potpori.'

Kakvo je to jedinstvo ako troje zastupnika SDSS-a donosi drugačiju odluku od ostalih u klubu zastupnika?

'Možemo reći da smo heterogena skupina i da imamo različite potrebe u biračkim bazama. Nas ne steže stranačka stega da bismo morali o svemu glasati zajedno. Klub manjina dat će dovoljan broj potpisa Plenkoviću da može složiti Vladu', rekao je Bilek, ne otkrivši tko je najavio uskraćivanje svojeg potpisa.

'U ovom trenutku govorimo o potpori za mandatara. Slijede razgovori HDZ-a i DP-a, prikupljanje potpisa za mandatara, a onda pripremanje programa Vlade RH. O tome će ovisiti potpisi. Ono što mogu reći je da Plenković ima više nego jedan potpis za mandatara.

Pričekat ćemo da završi sastanak s DP-om. Što se tiče uvjeta kluba zastupnika nacionalnih manjina, uvjeti su provedba politike prema manjinama, svim građanima RH, operativni programi Vlade RH za manjine... znači, osnovni postulati koje smo dosad imali. Dosad smo bili značajan faktor stabilnosti Vlade RH, a nadam se da će tako ostati i dalje.'

Hoće li netko drugi biti među ministrima osim Šimprage i SDSS-ovaca?

'O tome nismo razgovarali', rekao je Bilek pa odgovorio da nema te ambicije.

'Što se tiče ministarstava, dozvolimo Plenkoviću kao voditelju tima za pregovore i DP-u da odrade svoj dio pregovora. Kad budemo imali nove informacije, izvijestit ćemo vas. Kad Plenković bude tražio potpise od nas, reći ćemo i koliko i tko mu je dao potpise.'

'I bez Vučemilović je ovo dovoljna većina', dodao je Bilek.

Ponovno je za mikrofon stao Marko Milić

'Ovo nije nikakav poraz ni odricanje od bilo koga. HDZ je s partnerima ostvario uvjerljivu pobjedu, a realnost je takva da nismo u stanju sami formirati parlamentarnu većinu. Jedina politička realnost je bila formiranje stabilne vlade HDZ-a u partnerstvu s DP-om. Da bi Plenković postao mandatar, mora dobiti povjerenje još zastupnika da bi došao do 76, a logika nalaže da razgovaramo s predstavnicima manjina, s kojima smo dosad dobro surađivali.

Manjine će odlučiti u trenutku u kojem na stolu bude sakupljanje potpisa. Vjerujem da ćemo uskoro biti u fazi potpisivanja, a onda ćemo izvijestiti tko se od predstavnika manjina odlučio za potporu ovoj Vladi. Nećemo nikoga ugroziti, niti izbaciti i poniziti. Svi potezi bit će usmjereni na zaštitu nacionalnih manjina i zajedničke projekte', rekao je Milić.

Morali ste napraviti uzmak, klub je raskoljen?

'Ne bih koristio riječ razbijanje... Ova odluka manjina nije stvar ničijeg pritiska ili ucjene, niti je plod slučajnosti. Rezultat je povjerenja koje predstavnici manjina imaju prema jednom čovjeku, a on se zove Andrej Plenković. Mi je cijenimo.

Idemo formirati većinu s partnerima iz DP-a, usuglasiti se oko programskih točaka, a pritom ćemo imati potporu nacionalnih manjina.'

Je li izjava Plenkovića bila ishitrena kad je rekao da se neće odreći SDSS-a?

'Ovdje govorimo o potpisima za mandatara, u kojima neće biti predstavnika SDSS-a, i to poštujemo. Postojat će operativni programi koji će jamčiti da manjine budu zaštićene.'

Hoće li SDSS imati ministra u idućoj vladi?

'Zašto mislite da SDSS želi imati mjesto u Vladi? Pustite da završe pregovori, svi ostali dogovori kreću tek kad mandatar odnese 76 ili više potpisa na Pantovčak i dobije mandat za sastavljanje Vlade', rekao je Bilek.

Pred mikrofone je kratko stao i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji je potvrdio da će glasati za Vladu. Na pitanje da li mu je sporno što je jedna manjina nepoželjna od strane Domovinskog pokreta, kazao je: 'Pa to morate pitati Domovinski pokret. A što se mene tiče, znate valjda moje mišljenje. 30 godina sam ovdje, valjda znate moje mišljenje'.