ISKUSNI DIPLOMAT

Hrvatska konačno dobiva veleposlanika u Rusiji

30.12.2016 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatska bi konačno, nakon više od godinu dana, trebala dobiti veleposlanika u Rusiji. Kako doznajemo iz diplomatskih izvora, postignut je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora te bi novim veleposlanikom u Rusiji trebao postati iskusni diplomat Tonči Staničić, za kojeg se vjeruje da će ga ruska strana sigurno dobro primiti

Staničić je diplomat koji se nalazi pri kraju karijere i koji je obnašao niz odgovornih dužnosti. Između ostaloga, radio je u ministarstvu vanjskih poslova kao pomoćnik ministra, a služio je kao veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Bugarskoj. Od 1992. do 1996. bio je i hrvatski konzul u Moskvi i uz ruski govori engleski i bugarski.

Iz dugogodišnje uspješne karijere potrebno je spomenuti i gaf koji je napravio dok je bio veleposlanik u Bugarskoj. Naime, u intervjuu lifestyle magazinu Edno 2003.veleposlanik Hrvatske u članku na pet stranica s velikim fotografijama u boji kazao je da iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova 'dobiva idiotska pisma' te je iznosio svoje stavove o specifičnim razlikama između sjevernih i južnih Hrvata, ilustrirajući Dalmatince kao 'sličnije Talijanima, Grcima i Španjolcima' i kao 'toplije, poštenije i iskrenije' od ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, o čemu je tada pisala i Slobodna Dalmacija. U istom intervjuu javnosti je predstavio tadašnju zaručnicu, a današnju suprugu, poznatu bugarsku novinarku Violetu Simeonovu. Navedimo i da ona danas radi kao voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

OdnosiHrvatske i Rusije već su dulje vrijeme zahlađeni, a na sve to nadovezala se i nesretnost hrvatskih vlasti koje su dopustile da mjesto veleposlanika ostane dugo ispražnjeno. Zbog toga su sukreatori hrvatske vanjske politike predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izborom Staničića odlučili igrati na sigurno. Da je ruska strana, koja mora dati odobrenje za dolazak veleposlanika, pozitivno reagirala na najave o izboru novoga veleposlanika, moglo se iščitati i iz izjava ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova koji je na primanju koje je hrvatska predsjednica organizirala za diplomatski zbor još prije dva tjedna u Svetom Martinu na Muri potvrdio da je odluka o novom veleposlaniku Hrvatske u Moskvi pala i da je ruska strana upoznata s izborom.

'Očekujem da će u roku od mjesec dana Hrvatska tražiti agremane za novog kandidata za hrvatskog veleposlanika u Moskvi. Moraju još odlučiti, ali ja znam tko će ići u Rusiju. Ali neću vam reći tko. Državni vrh nije mi rekao o kome se radi, ali Rusija je dobro o tome informirana. Osoba koja će ići u Moskvu bit će jako dobro prihvaćena u Rusiji. Radi se o dobrom i iskusnom diplomatu. Diplomat koji je već radio u Moskvi i koji će promovirati bilateralno prijateljstvo i suradnju', poručio je tada Azimov.


Odnosi dviju zemalja već su dulje vrijeme zategnuti, otkad se hrvatska odlučila pridružiti sankcijama Europske unije protiv Rusije zbog aneksije Krima i destabilizacije Ukrajine potporom proruskim pobunjenicima na istoku te zemlje. Ubrzo su iz Moskve uslijedile kritike Hrvatskoj zbog sudjelovanja hrvatskih boraca u sukobu u Ukrajini na strani Kijeva. Prošle je godine u povodu 70. godišnjice pobjede nad fašizmom Rusija izradila poseban dokument 'Neonacizam – opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava', u kojem se Hrvatska optužuje za potpirivanje agresivnog nacionalizma i pokatoličavanje Srba.

Odnosima dviju zemalja nije pomogao ni posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini u listopadu, kada je rekao da su Hrvatska i Ukrajina žrtve vojne agresije te da će Ukrajini pomoći iskustvo mirne reintegracije istočne Slavonije. Osim veleposlanika, u Rusiji se očekuje da bi u najskorije vrijeme trebalo doći do niza promjena u veleposlanstvima. Nije tajna da vladajuća garnitura nije zadovoljna radom veleposlanika Josipa Pare u Washingtonu, Ive Goldsteina u Parizu, Damira Grubiše u Rimu, Gordana Markotića u Beogradu i drugih. Rečeno nam je da će se postupno ići u promjene i u drugim veleposlanstvima, a proces usuglašavanja je u tijeku.