MUKE PO MAJICAMA

Higijenski problemi u hrvatskoj policiji

09.05.2014 u 12:19

Bionic
Reading

Preznojavaju se, ne stignu oprati majice koje su dio odore ili polumokre oblače na sebe, nemaju za što okačiti službenu značku… sve su to problemi na koje su se žalili policijski službenici Sindikatu policije

Policijski službenici već neko vrijeme nemaju košulje, već službene polo majice kao dio uniforme. Time se postigla znatna ušteda te se za nabavku polo majica zalagao i Sindikat policije. No,polo majice koje su nabavljene nisu niti kvalitetne niti funkcionalne. Uz to, pojedini policijski službenici smiju dužiti samo dvije takve majice.

'Glavni problem je u tome što se, u cilju smanjenja troškova, napravila procjena da su dvije polo majice godišnje dovoljne za određene kategorije policijskih službenika, uz obrazloženje da navedeni policijski službenici poslove obavljaju u pravilu u prostorijama policijskih postaja. Međutim, navedeno nije točno, osobito od kada se započelo s provedbom Pilot-projekta policijskih postaja treće kategorije, s kojim se od svih policijskih službenika traži da izlaze izravno na teren, a i otprije je velik dio navedenih policijskih službenika angažiran na terenu, npr. kroz zasebne postrojbe i drugo', kažu nam u Sindikatu policije.


Tvrde da dvije majice mogu predstavljati i higijenski i zdravstveni problem, jer policijski službenici nekada znaju raditi i 10 do 15 dana zaredom. 'Sa samo dvije majice imaju izbor ili istu majicu nositi više dana (što predstavlja higijenski problem i ne preporučujemo) ili ih učestalo prati te će tako doći do situacije da se majice ne stignu osušiti do sljedeće smjene te će s takvim neosušenim ili vlažnim majicama ići na rad', objašnjavaju.

Policijski posao često zahtijeva tjelesnu aktivnost, službenici se znoje, a često su izloženi i nečistoćama. 'Policijski službenik neće zastati i reći da ne bi ušao u neki zapušteni objekt ili grmlje da ne zaprlja majicu jer neće sutra u čemu moći ići na posao. S druge strane neuredan izgled predstavlja i disciplinsku povredu', napominju u Sindikatu. Majice zbog čestog pranja blijede pa u Sindikatu naglašavaju kako policijski službenici na taj način neće kod turista ostaviti dobar dojam.

No ne muče ih samo majice i njihov broj. Kažu da policajci nemaju gdje staviti blok za pisanje, jer nisu dobili hlače s džepovima sa strane, a polo majice su također bez džepova.

Isto je i sa službenom značkom jer je predviđeno da se stavlja na remen, a do sada je bila na kopči na košulji. No nove remene nisu dobili, tako da policajci ne mogu vidljivo istaknuti značku. Zbog toga o svom trošku nabavljaju etuie za remen kako bi mogli staviti službenu značku na vidljivo mjesto i time se legitimirati kao policijski službenici kad postupaju prema građanima.

'Nažalost, kao i uvijek do sada, odoru i njezine dijelove 'kroje' oni koji nemaju pojma o policijskom poslu, a nisu se ni potrudili uvažiti prijedloge s terene, a tako i naše', zaključuju.