'za stolom, ne ispod stola'

Bartulica: 'Ne zanima me život iz oporbe'

10.05.2024 u 12:23

Bionic
Reading

Mogu li birači HDZ-a i DP-a biti zadovoljni postignutim dogovorom? Je li se HDZ vratio na Karamarkove postavke, a DP prevario birače? Kako će funkcionirati nova vlada, tko će voditi koji resor? Je li SDP-ov plan antikorupcijske koalicije ikada imao stvarne šanse? O svemu tome bilo je riječi u HRT-ovom Poligrafu

Damir Habijan iz HDZ-a u emisiji HRT-a Poligraf objasnio je što slijedi nakon što Andrej Plenković preda potpise predsjedniku Zoranu Milanoviću.

'Ono što sada slijedi, nakon što se danas predaju potpisi i nakon što imamo konstituirajuću sjednicu, imamo rok od 30 dana da se formira vlada. U tom periodu timovi koji su do sada pregovarali o sastavu, odnosno konstrukciji vlade, će razgovarati i o programu vlade koju će se u konačnici morati usuglasiti i u konačnici predstaviti u Hrvatskom saboru prilikom izglasavanja nove vlade', rekao je Habijan.

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta je rekao kako mu nije jasno zašto Hrvatska do sada nije dobila muzej za žrtve komunističkog terora.

"Rekao bih ovako, više puta sam govorio o ovom procesu i da je politika umijeće mogućega. Mi smo postigli dobar rezultat na izborima i dobro da je možemo sudjelovati u vlasti. Vidio sam kako izgleda politički život iz oporbe, to me više ne zanima. Želim provesti promjene i kako ja vidim hrvatsku budućnost, prema tome treba biti za stolom, a ne ispod stola..."

'Ako se radi o demokršćanskom HDZ-u, kako često gospodin Plenković ističe, ne vidim neke velike probleme. Ja se čudim zašto nije do sada Hrvatska dobila muzej za žrtve komunističkog terora kao što imamo u drugim gradovima Srednje Europe. Podsjetit ću da Hrvatska, nažalost, nije provela lustraciju i po meni je ovo minimum minimuma što možemo učiniti da bi mladi naraštaji upoznali što se događalo za vrijeme tog razdoblje i ponovit da mnogi hrvatski problemi proizlaze iz tog naslijeđa', rekao je.

Na pitanje kolika je bila izvjesnost uspjeha ponude antikorupcijske koalicije SDP-ov Arsen Bauk je rekao:

'Ono što je bio naš prijedlog, nakon što smo vidjeli rezultate izbora je da se dio tema oko kojih smo u oporbi surađivali sa svima koji su bili oporba, i ušli u Hrvatski sabor, i koji su voljom građana u tom trenutku činili većinu zastupnika, da se taj posao završi, da se pokaže da su promjene barem te simbolične i da ih je moguće napraviti i onda da se ide na izbore. Male su bile mogućnosti, veće od nula, ali manje od nekog većeg broja npr. 20 posto', rekao je Bauk.