PORFIRIJEVA POSLANICA

Episkopi na uskrsnim liturgijama u Vukovaru i Karlovcu: 'Srbi su žrtve višestrukih genocida"

05.05.2024 u 12:20

Bionic
Reading

U crkvi svetog Nikole u Karlovcu u nedjelju je liturgijom koju je predvodio gornjokarlovački episkop Gerasim Popović proslavljen pravoslavni Uskrs na kojemu su se okupili vjernici s područja cijele Eparhije gornjokarlovačke, teritorijalno najveće u Hrvatskoj

Vjernici su po običaju donijeli pisanice na blagoslov, a poslanicu Srpske pravoslavne crkve čitao je jerej Saša Lončina. 'Sve što činimo dobra radi, svaki trud, pregnuće i samoprijegor, svaka žrtva, svaka suza i svaki podnijeti bol dobili su smisao u vječnosti trijumfom života nad smrću, Vaskrsenjem Gospodnjim', stoji u poslanici koju je čitao.

Upozoreno je na stradanja u svijetu. 'Ipak, i u ove sveradosne praznične dane svjedoci smo da oko nas odjekuje neutješni plač majki za postradalom djecom, djece za postradalim roditeljima, braćom i sestrama, ženâ za izginulim muževima, i taj plač razdire grudi pripadnikâ mnogih naroda, a među njima i našega, srpskog naroda. Nasilje se vrši i mimo ratova, jer u vremenu u kojem živimo ni odsustvo rata – a rat je, nažalost, vazda tu – nije garant istinskog mira; zločini i nasilje su postali dio svakodnevice', pročitano je.

Istaknuto je da su žene žrtve nasilja i da 'kroz stradanje žena stradaju i cijele obitelji', a djeca su žrtve zločina 'i u ratu i u miru, na sramotu svijeta koji se licemjerno hvali 'demokracijom' i 'ljudskim pravima' '

Poručilo se i da je sve veća ravnodušnost prema stradanjima bližnjih. 'Ne živimo li već uveliko ne u takozvanom postkršćanskom svijetu već u antikršćanskom ili, štoviše, antikristovom svijetu, svijetu bez vjere, morala i načelâ', zapitala se SPC u poslanici.

Rečeno je da srpski narod, 'noseći krst svoj nosi i krst Kristov' te se ustvrdilo 'da je svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću'.

'Podigao se glas' protiv 'pokušaja nebivalog povijesnog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida', stoji u poslanici te dodaje da su 'Kosovo i Metohija 'kolijevka i dom' srpskog naroda.

Uskrsnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru u vukovarskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog. Nikolaja Mirlikijskog u nedjelju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim zaželjevši da uskrsli Krist svima podari mir, ljubav i jedinstvo.

Episkop Heruvim služio uskrsnu liturgiju u Vukovaru

Vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos vaskrse'.

Na liturgiji je pročitana uskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPS) patrijarha Porfirija u kojoj navodi 'protivljenje pokušajima povijesnog revizionizma, u kojem se', kaže patrijarh SPC-a, nastoji, 'inverzijom, da srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinitelja genocida'.

'Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prešućujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolici Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele obitelji i koji su se kontinuirano događali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija', navodi se u poslanici srpskog patrijarha Porfirija.

Dodaje kako je 'svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću, kao i u stoljećima koji su mu prethodili'.

Pravoslovnoj uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi svetog. Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru bio je velik broj vjernika, a nazočni su bili i predsjednika Vlade Republike Srbije, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, Đorđe Miličević, potpredsjednik vojvođanske Skupštine Nemanja Zavišić te generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Vladimri Marijanović te saborska zastupnica SDSS-a, Dragana Jeckov.

U povodu blagdana Uskrsa, uskršnje liturgije služene su i u svim ostalim crkvama Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a taj najveći kršćanski praznik vjernici koji ga slave po julijanskom kalendaru će tradicionalno proslaviti u svojim obiteljima uz bogat blagdanski stol.