OBRAĆANJE U UTORAK

Beljak opleo po HDZ-u, Peternel: 'Došlo je do napretka u pregovorima'

05.05.2024 u 09:51

Bionic
Reading

U utorak će se javnosti obratiti pregovarači HDZ-a i DP-a no pred njima je još mnogo programskih i kadrovskih dogovora, izjavio je Igor Peternel u 'Studiju 4' i naglasio da je došlo do značajnog napretka u pregovorima. HSS-ov Krešo Beljak smatra da takva Vlada Hrvatskoj ne nosi ništa dobro

Igor Peternel, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, potvrdio je za HRT-ov 'Studio 4' da je došlo do napretka u pregovorima s HDZ-om. 'Tek sad se mogu otvoriti pravi pregovori s obzirom na to da se došlo do ključnog napretka koji je bio nužan preduvjet da bi uopće došlo do daljnjih programskih i svih drugih kadrovskih razgovora. Vjerujem da ćemo pred kraj tjedna znati koji su rezultati, a svakako sam optimist', rekao je Peternel i kazao da će se pregovarači javnosti vjerojatno obratiti u utorak. Nije htio otkriti na koliko ministarstava računa Domovinski pokret.

'Mogu reći ono kako ja to vidim - u tome bi svakako trebalo biti jedno od državnih ministarstava i treba biti ono čime DP ulazi u ovu priču; taj ideološki aspekt koji je itekako važan i mislimo da je to nešto što bi pokazivalo u kojem smjeru će ići vlada u kojoj participiramo', rekao je Peternel.

Kazao je kako je ministarstvo demografije i useljeništva u njihovom programu najviše pozicionirano. 'U kampanji je ta problematika komunicirana kao ključna, točno smo razvili kojim pravcima trebamo ići kako bi zaustavili iseljavanje, povećali natalitet i eventualno stvorili uvjete za povratak stanovništva', rekao je.

Peternel: 'Nisam rekao da nećemo nikad s HDZ-om'

Peternel je rekao kako svoj program neće provoditi s ljevicom jer imaju različite vizije niti bi to bilo pošteno prema biračima.

'Možemo pokušati to napraviti s ideološki, barem djelomično, srodnom strankom, što ona prema biračkoj bazi svakako jest. Je li ona bila takva prema vodstvu stranke - nije, i zato smo bili nezadovoljni. Ja nikad u kampanji nisam rekao da mi sigurno nećemo ići s HDZ-om, ali sam rekao da nećemo ići s ljevicom; ako se dogovorimo i ako se budu provodile politike za koje smo smatrali da su bitne, ako ne - uvijek možemo na nove izbore', rekao je Peternel.

'Ako smo prevarili birače, to ćemo vidjeti na europskim izborima', dodao je.

Beljak: 'Stotine tisuća mladih će napustiti RH'

Krešo Beljak, saborski zastupnik HSS-a, kazao je kako su priče o demografiji smiješne te da će nakon svega još nekoliko stotina tisuća mladih napustiti Hrvatsku. Hrvatska će, smatra, otkliziti jako udesno što se tiče retorike. 

'Retorika da je Zagreb okupiran, a ne oslobođen je nazadna, nije prihvatljiva kod lijepog dijela mladih ljudi koji se ne žele živjeti u državi koja će se baviti revizionizmom. Ništa od te demografske politike, ona će ići u minus. Garantiram za četiri godine, ako opstane ta vlada, još pola milijuna Hrvata manje', rekao je Beljak.

Ponovio je da njihova retorika i retorika DP-a, prije i nakon izbora, nije ista. 'Govorili su da neće s HDZ-om, a poslije izbora drugo, ali to je njihov problem. To je problem koji je HSS imao 2008. godine, to će značiti jednokratnu upotrebu te stranke koja je za to i napravljena', rekao je Beljak i dodao kako niti jedna stranka nije preživjela koaliciju s HDZ-om.

Beljak je naglasio kako HDZ nema nikakvu ideologiju. 'Njihova jedina ideologija je kako što temeljitije opljačkati Hrvatsku. Iluzija da ćete ih mijenjati - nećete, HDZ se ne može promijeniti. Oni su napravili svoju vojsku i gutaju partnere', poručio je Beljak Peternelu. Kazao je kako je HDZ relativni pobjednik iz samo jednog razloga - zato što ljevica nije zajedno išla na izbore.