pao trojac

Afera Geodezija: Evo tko su uhićeni u operaciji Ureda europskog javnog tužitelja

02.05.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), u Zagrebu je u četvrtak uhićen bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz njega su uhićeni Almin Đapo i Boško Pribičević, bivši djelatnici Geodetskog fakulteta

Iako EPPO ne navodi ime, poznato je da je riječ o Davoru Trupkoviću, bliskom suradniku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. U priopćenju EPPO-a navodi se da su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage. Kako navode europski tužitelji, dekan i profesor s Geodezije su dali Trupkoviću mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch, vrijedan 370 eura.

Trupković je bio glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija te je svojedobno bio zadužen za provedbu ugovora o 3D skeniranju zgrada, što je ministrica dogovorila s Geodetskim fakultetom odmah nakon potresa u Zagrebu i na Baniji 2020. godine, a koje je predmet sumnji i istrage. Trupković je, prema pisanju medija, tvrdio da je fakultet snimio bitno više zgrada nego što uistinu jest.

U Ministarstvo kulture Trupković je došao tijekom mandata bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića 2016. na dužnost njegova pomoćnika. U veljači 2021. imenovan je ravnateljem Uprave za zaštitu kulturnih dobara na mandat od četiri godine, ali je godinu poslije razriješen i postavljen na nižu poziciju glavnog konzervatora, a potom i za v. d. pročelnika Konzervatorskog odjela.

Što je rekla Obuljen Koržinek

'Svi mehanizmi kontrole u Ministarstvu su funkcionirali, a to je potvrđeno i današnjim priopćenjem EPPO-a, jer je šteta spriječena', rekla je tehnička ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i dodala da je Ministarstvo kulture napravilo sve što je trebalo napraviti, a ponovila je da ako je netko zloporabio sredstva, treba za to i odgovarati. Više pročitajte ovdje

Zbog toga što nije objavio imovinsku karticu dobio je i opomenu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prije dolaska u vladu Trupković je bio dugogodišnji voditelj Konzervatorskog odjela u Karlovcu. Početkom godine preuzeo je dužnost v.d. pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a ministrica ga je branila i nakon upada policije u njezino ministarstvo.

Profesori Almin Đapo i Boško Pribičević s Geodetskog fakulteta u Zagrebu dobili su otkaz u siječnju ove godine nakon što su u studenom uhićeni zbog malverzacija u postupcima javne nabave i lažiranja putnih naloga. Stavlja im se na teret manipuliranje u čak 28 postupka nabave u kojima su dotični sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u vrtoglavih 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe, nego i članove istraživačkog tima. Novac je dvojac s Geodetskog trošio i na uređenje vikendica.

  • +16
Pretres stana Almina Đape 8. studenog 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Europski tužitelji došli su i do saznanja da su Đapo i Pribičević bili skriveni suvlasnici tvrtke Geofocus iz Zagreba. Planirali su i osnovati institut koji bi bio u većinskom vlasništvu Geofocusa te manjinskom vlasništvu Geodetskog fakulteta i Ministarstva kulture. Radili bi kroz institut slične poslove kao fakultet, a javni novac bi primarno završavao u njihovoj tvrtki Geofocus.

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Đapo doktorirao je 2009. godine upravo pod mentorstvom profesora Pribičevića. Spominjali su se i u slučaju sporne kupnje jahte za fakultet, kao i luksuznog Land Rovera, koji je visokoškolska ustanova nabavila za istraživanje prirodnih katastrofa, a privatno ga je koristio Pribičević.

U biografiji Đape na stranicama fakulteta navodi se da je 1974. godine rođen u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2000. godine na Geodetskom fakultetu, na kojem se i zaposlio kao znanstveni novak. Magistrirao je 2005. godine, a u svibnju 2009. i doktorirao na tom fakultetu.

Davor Trupković Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od siječnja 2017. godine Đapo je radio kao izvanredni profesor na Geodetskom fakultetu. Bio je voditelj i mentor 56 diplomskih radova i doktorskog rada. Kao autor i koautor objavio je više od 50 znanstvenih i stručnih radova te je koautor znanstvene monografije pod naslovom 'Geodinamika područja Grada Zagreba'.

Pribičević je bio i istaknuti član SDP-a, a 2015. godine izabran je za predsjednika velikogoričkog SDP-a, no samo godinu kasnije podnio je ostavku na tu funkciju. Tada je obrazložio da je razlog preseljenje, a stranačko djelovanje nastavio je u zagrebačkom ogranku stranke.

Rodom je iz Vrbovskog, a Geodetski fakultet upisao je 1981. godine i diplomirao 1986. Odmah potom zaposlio se na tom fakultetu kao istraživač na znanstvenim projektima Ministarstva znanosti. Na Sveučilištu u Ljubljani obranio je doktorsku disertaciju 2000. godine. Osim toga, gotovo 15 godina osobno izvodi astronomska mjerenja na novim geoidnim točkama u Hrvatskoj i Sloveniji u sklopu znanstveno-stručnih projekata za državne geodetske uprave Hrvatske i Slovenije. Također radi kao koordinator GPS kampanja izvedenih u Hrvatskoj. Samostalno i u koautorstvu objavio je više od 30 radova prezentiranih na uglednim međunarodnim znanstvenim skupovima i u časopisima. Član je Hrvatske akademije tehničkih znanosti i gostujući profesor na Univerzitetu u Novom Sadu.