VOLVO U AKCIJI

Švedskom već voze automobili bez vozača

08.05.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Dok s druge strane Atlantika Google radi pokuse s autonomnim automobilima u Mountain Viewu, Volvo u Švedskoj izvodi vrlo značajne korake - u svom stilu. Göteborgom već voze testni automobili koji prate vrlo prometne vozne trake, a tehnologija je nazvana jednostavno - Autopilot

'Pokusni automobili su sada u mogućnosti samostalno pratiti trake, prilagođavati brzinu i uključivanje u promet. To je važan korak u ostvarivanju našeg cilja u kojem će automobili moći voziti cijeli testni put u vrlo autonomnom načinu rada', rekao je Erik Coelingh, tehnički stručnjak iz Volvo Car Group.


Vozači će moći čitati novine ili surfati internetom dok automobil samostalno vozi zadanom rutom. Ono što je jedinstveno za ovaj projekt je to što uključuje sve ono bitno za ostvarivanje cilja kompanije - zakonodavci, prometne vlasti, veliki grad - i stvarne kupce.

Naime, upravo kupci će voziti stotinjak posebno opremljenih automobila ulicama grada i to u svakodnevnim uvjetima. U pitanju su svojevrsne 'arterije' grada, što uključuje autoceste - ali i prometne čepove.

Uspije li ovaj projekt kako je zamišljeno te se kombinira s Volvo mrežom sigurnih automobila, budućnost prometovanja bi svakako mogla biti vrlo zanimljiva - sigurna i učinkovita.