TEHNO NOVITETI

Budućnost u znaku AI-ja: Što je sve Google predstavio na konferenciji I/O

16.05.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Što god govorili za Google, jedno je sigurno - kompanija svim silama želi konkurirati dominantnom OpenAI-ju

Google svake godine svoju popularnu konferenciju za programere I/O započinje brzopoteznom kolekcijom najava, uključujući mnoga razotkrivanja stvari na kojima je radio. Budući da možda niste imali vremena pogledati cijelu dvosatnu prezentaciju u utorak, donosimo vam skraćenu verziju.

Zabrinutost u vezi s privatnošću zbog AI skeniranja glasovnih poziva

Google je tijekom I/O-a prikazao i demonstraciju značajke otkrivanja prijevare putem poziva, za koju kaže da će biti dodana budućoj verziji Androida. Uz pomoć AI-ja, ona za vas skenira glasovne pozive u pravom vremenu, a kako to inače ide, brojni zagovornici privatnosti i stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog Googleove upotrebe te tehnologije, za koju kažu da bi se mogla brzo primijeniti za prijevare i ostale zlonamjerne svrhe, piše TechCrunch.

Ažurirane sigurnosne značajke

Google je u srijedu objavio da Androidu dodaje novu mjere sigurnosti i zaštitu privatnosti, uključujući aktivno otkrivanje prijetnji na uređaju poput zlonamjernih aplikacija, nove zaštitne mjere za dijeljenje zaslona i bolju sigurnost od simulatora mobilnih stranica.

Tvrtka je rekla da povećava sposobnost sustava Google Play Protect za otkrivanje lažnih aplikacija koje pokušavaju probiti osjetljiva dopuštenja. Također koristi AI da bi se otkrilo pokušavaju li aplikacije stupiti u interakciju s drugim uslugama i aplikacijama na neovlašten način. Google je rekao da ako je sustav siguran oko aktivnog zlonamjernog ponašanja, automatski će onemogućiti aplikaciju. U suprotnom, upozorit će tvrtku na preinaku, a zatim i korisnike.

Kako bi zaštitio uređaje u stvarnom svijetu, Google je najavio i Theft Detection Lock, dodatak pokretan umjetnom inteligencijom koji prepoznaje kretanje koje se obično povezuje s krađom, poput brzog kretanja u suprotnom smjeru. Nakon otkrivanja, zaslon telefona se automatski zaključava, sprječavajući buduću upotrebu uređaja bez brisanja zaštitnih mjera koje ste postavili.

Google TV

Google je umjetnu inteligenciju Gemini ugradio u operativni sustav Google TV kako bi pomoću njega generirao opise za filmove i TV emisije. Kada nedostaje opis na početnom zaslonu, AI će ga automatski ispuniti kako bi se osiguralo da se gledatelji ne moraju pitati o čemu se radi. Također će prevoditi opise na gledateljev materinji jezik, čineći sadržaj vidljivijim široj publici. Najbolji dio? Opisi generirani umjetnom inteligencijom također su personalizirani na temelju gledateljevog preferiranog žanra ili omiljenog glumca.

Značajka Private Space

Private Space je nova značajka Androida koja korisnicima omogućuje označavanje dijela operativnog sustava za osjetljive informacije. Riječ je o nečemu poput anonimnog načina rada za mobilni operativni sustav - razdvajanjem određenih aplikacija u 'spremnik'.

Prostor je dostupan iz pokretača i može se zaključati kao dodatni sloj provjere autentičnosti. Aplikacije u privatnom prostoru bit će skrivene od obavijesti, postavki i pojave u listi 'nedavnih'. Korisnici i dalje mogu pristupiti aplikacijama putem tablice za dijeljenje sustava i birača fotografija u glavnom prostoru sve dok je Private Space otključan.

Googleove karte dobivaju geoprostornu proširenu stvarnost

Korisnici Googleovih karata uskoro će imati novi sloj sadržaja na svojim telefonima - pristup sadržaju geoprostorne proširene stvarnosti. Značajka će se prvo pojaviti u Singapuru i Parizu kao dio pilot-programa koji će se pokrenuti kasnije ove godine.

Oni će moći pristupiti AR sadržaju tako da prvo potraže lokaciju na Googleovim kartama. Ako lokacija ima AR sadržaj i korisnik je u blizini tog mjesta, morat će dodirnuti sliku na kojoj piše 'AR iskustvo', a zatim podići telefon.

Ako netko istražuje mjesto na daljinu, može vidjeti isto AR iskustvo u Street Viewu. Nakon istraživanja AR sadržaja, korisnici mogu podijeliti iskustvo putem URL-a ili QR koda na društvenim medijima.

Wear OS 5

Google je demonstrirao radnu inačicu nadolazeće verzije operativnog sustava za pametne satove, Wear OS 5. Najnovije izdanje fokusirano je na poboljšan vijek trajanja baterije i performansi, poput učinkovitijeg praćenja vježbanja. Programeri također dobivaju ažurirane alate za izradu brojčanika sata, kao i nove verzije pločica Wear OS i Jetpack Compose za izradu aplikacija za sat.

Gemini 1.5 Flash i ažuriranje na Gemini 1.5 Pro

Google je najavio potpuno novi AI model pod nazivom Gemini 1.5 Flash, za koji kaže da je optimiziran za brzinu i učinkovitost. Flash se nalazi između Gemini 1.5 Pro i Gemini 1.5 Nano, najmanjeg modela tvrtke koji radi lokalno na uređaju. Iz kompanije kažu da su stvorili Flash zato što su programeri željeli lakši i jeftiniji model za izradu aplikacija i usluga koje pokreće AI, a da zadrže neke od značajki koje je imao Gemini Pro, poput dugog kontekstnog prozora od milijun tokena koji ga razlikuje od konkurentskih modela. Kasnije ove godine Google će udvostručiti Geminijev kontekstni prozor na dva milijuna tokena, što znači da će moći istovremeno obraditi dva sata videa, 22 sata zvuka, više od 60.000 linija koda ili više od 1,4 milijuna riječi.

Projekt Astra

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Google je pokazao i Project Astra, ranu verziju univerzalnog asistenta koji pokreće AI, a za njega je Googleov izvršni direktor DeepMinda Demis Hassabis rekao da je njihova verzija AI agenta 'koji može biti od pomoći u svakodnevnom životu'.

U videu, za koji Google kaže da je snimljen u jednom kadru, korisnica Astre kreće se po Googleovu uredu u Londonu držeći svoj telefon i usmjeravajući kameru prema raznim stvarima - zvučniku, nekom kodu na bijeloj ploči - te vodi prirodan razgovor s aplikacijom o onome što ona 'vidi'. U jednom od najdojmljivijih trenutaka u videu ispravno govori korisnici gdje je prethodno ostavila naočale.

Videozapis završava obratom - kada korisnica pronađe i stavi naočale, doznajemo da one imaju ugrađeni sustav kamere i da mogu koristiti Project Astra za neprimjetno vođenje razgovora s korisnikom, što možda ukazuje na to da Google radi na konkurentu Metinim pametnim naočalama Ray Ban.

Pitajte Googleove fotografije

Google Photos već je bio inteligentan kada je trebalo tražiti određene slike ili videozapise, ali s umjetnom inteligencijom stvari se podižu na višu razinu. Ako ste pretplatnik na Google One u SAD-u, moći ćete postaviti složeno pitanje kao što je 'pokaži mi najbolju fotografiju iz svakog nacionalnog parka koji sam posjetio' kada se uvede ta značajka. Google Photos će koristiti GPS podatke i vlastitu procjenu o tome što je 'najbolje'. Također možete zatražiti da generira opise za objavljivanje fotografija na društvenim medijima, piše Engadget.

Veo i Imagen 3

Googleovi novi pokretači za stvaranje medija pokretani umjetnom inteligencijom zovu se Veo i Imagen 3. Veo je odgovor na OpenAI-jevu Soru, može proizvesti 'visokokvalitetne' 1080p videozapise, koji mogu trajati 'dulje od minute', rekao je Google, a može razumjeti i kinematografske koncepte poput timelapsea.

Imagen 3 je pak generator teksta u sliku, za koji Google tvrdi da ga obrađuje bolje od prethodne verzije, Imagen 2. Rezultat je 'najkvalitetniji model teksta u sliku s nevjerojatnom razinom detalja' za 'fotorealistične i realistične slike' - što ga u biti sukobljava s OpenAI-jevim modelom DALLE-3.

Veliki noviteti za Googleovu pretragu

Google uvodi velike promjene u način na koji funkcionira pretraživanje. Većina ažuriranja, poput mogućnosti postavljanja stvarno složenih pitanja poput 'Pronađite najbolje joga ili pilates studije u Bostonu i pokažite pojedinosti o njihovim uvodnim ponudama i vremenu hodanja od Beacon Hilla' te korištenje pretraživanja za planiranje obroka i odmora neće biti dostupna osim ako se ne uključite u Search Labs, platformu tvrtke koja ljudima omogućuje isprobavanje eksperimentalnih značajki.

Velika nova značajka, koju Google naziva AI Overviews, testira se već godinu dana, a konačno je dostupna milijunima ljudi u SAD-u. Google Search sada će prema zadanim postavkama prikazivati odgovore generirane umjetnom inteligencijom povrh rezultata, a tvrtka kaže da će tu značajku do kraja godine omogućiti za više od milijardu korisnika diljem svijeta.

Gemini na Androidu

Google integrira Gemini izravno u Android. Kada Android 15 dođe na tržište kasnije ove godine, Gemini će biti svjestan aplikacije, slike ili videa koji pokrećete i moći ćete ga povući u skočni okvir te mu postavljati pitanja prilagođena kontekstu aplikacije. Gdje to ostavlja Googleov pomoćnik, koji to već radi? Nitko ne zna - osim Googlea.