INTELIGENTNA KAMERA

Kamerica iPhonea 8 mogla bi točno znati u što je uperena

07.08.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Ovih dana najveći izvor IT glasina vezanih uz nadolazeće uređaje je sami Apple. Rastavljanjem svakog komadića softvera kojim su opremljeni pametni zvučnici HomePod, developeri su otkrili mnogo tragova vezanih uz nešto što se zove 'SmartCam'. O čemu je točno riječ?

iOS developer Guilherme Rambo pronašao je dokaze o tom kako Apple planira izvesti pametnu kamericu, koja će automatski prepoznavati specifične scene i prilagoditi postavke snimanja kako bi se dobile najbolje moguće fotografije. 

Rambo je otkrio niz različitih scena, koje uključuju Baby, Bright Stage, Document, Fireworks, Foliage, pet, Point Light Sources, QR, Sky, Snow, Sport, Sunset i Sunrise. Baš kako imena ovih scena i sugeriraju, čini se kako će kamerice iPhonea postati kudikamo inteligentnije te će razaznavati kamo su točno uperene. 

Nije riječ o posebno novoj ideji - posebno stoga što brojni fotoaparati (pa i neki mobiteli) sličnu stvar imaju već godinama, no dobro je za znati kako će već impresivne kamerice kojima su opremljeni iUređaji postati još moćnije. 

Pored kamerice - prepoznavanje lica i bežično punjenje

U kopanju po Appleovom kodu, pronađeni su i dokazi koji upućuju na to da će se uistinu moći izvoditi plaćanje prepoznavanjem lica. Nagađa se kako je riječ o FaceID značajki, koja bi postupno mogla zamijeniti prepoznavanje otiska prstiju (TouchID). 

Developeri do sada nisu pronašli neke posebne detalje vezane uz TouchID čitač otiska prstiju. Hoće li on biti smješten sa stražnje strane uređaj, hoće li biti pod zaslonom ili će se Apple odlučiti na njegovo potpuno uklanjanje reći će tek vrijeme i eventualno dodatne informacije prije službenog otkrivanja, kako je ranije bilo riječi

Softver je otkrio i pokoji trag unosa koji sugeriraju da će iPhone 8 biti moguće puniti bežično, čime bi bile zaokružene gomile glasina koje o tom pričaju već mjesecima. 

Druge neobičnosti su...pa, neobične

Petljanje po kodu iznjedrilo je i još neke detalje, o kojima do sada uopće nije bilo riječi. Tu je primjerice spomen iPhonea pod oznakom '2017iPhone', kao i Retina zaslona dijagonale 6,5" - što je mnogo više nego se očekivalo za nadolazeći Appleov smartphone. 

Možda je u igri tek kakvo rezervirano mjesto u kodu namijenjeno nečem potpuno nevezanom pa na ove neobičnosti valja gledati tek tako - barem za sada. 

Ono što je praktički sigurna stvar jesu FaceID i inteligentna kamerica. Predstavljanje ne može doći dovoljno brzo!