NOVI MASTERCHEF

Hvalili su se da gulaš često pripremaju kod kuće, no tek se jedna kandidatkinja sjetila da u isti ide i voda

03.11.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Pobjednica ovotjedne borbe za imunitet je Petrinjka Lucija Davidović kojoj je, nakon niza izazova, uspjelo pripremiti jelo bez greške. Njezine mini lasagnice koje je prirpemila s namirnicima koje su ostale, budući da je dobila priliku birati zadnja, osvojile su nepca chefova Stjepana Vukadina, Damira Tomljanovića i Melkiora Bašića

Sinoćnja emisija Masterchefa bila je poprilično napeta. U prvom izazovu našla se najbolja šestorka iza prošlog izazova - obje Lucije, Anita Vuković, Lora Cepetić, Matea Alduk i Ivica Višić - koji su morali pogoditi čim više sastojaka u pripremljenom gulašu. U vremenskom roku od dvije minute na papir su morali napisati sve sastojke iz gulaša koji su kušali, a iako su neke namirnice bile očekivane, žiri im je malo 'zapaprio' i dodao neke samo kako bi vidjeli hoće li ih kandidati prepoznati.

'Stvarno je ukusno, nije to kao kad se doma sprema, ima tu dosta zamki', zaključio Ivica, a Lucija Davidović bila je sretna zbog zadatka jer kod kuće često priprema upravo gulaš. No, nije sve bilo kako se nadala. Za razliku od drugih kandidata, zaboravila je napisati neke bazične namirnice.

Žiri je tražio detaljan naziv namirnica, no nisu svi tako pisali na svoje papire, a onda su im rekli i koja je glavna namirnica u gulašu - teletina. 'Iznenađuje me da sam jedina to pogodila, jer svi su rekli da rade gulaš doma', kazala je Lucija Kerečin, dok je vodu jedina na popis korištenih namirnica stavila Lora. Najmanje pogođenih namirnica, njih devet, imala je Matea, a najviše, 13, Lucija Kaerečin.

Kada je završio taj dio natjecanja, žiri ih je počastio gostovanjem poznatih mesara – braće Čučković, koji su kandidatima pokazali kako se trančira junetina. Objasnili su im da su, primjerice, juneća prsa primarno korištene za juhu, da se od gornjeg dijela prsa radi brisket 'jako fin komad za dimljenje' te da nema tog dijela koji se ne koristi.

  • +3
MasterChef 2022 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Dubroja

Nakon masterclass lekcije, dobili si svoj komad mesa na radne jedinice - svinjski kotlet. Morali su odvojiti kosti i žile te napraviti čisti laks kare. Za to su dobili svega deset minuta, što je Luciji Kerečin pričinjalo veliki problem, jer s time nema puno iskustva. Zbog toga je završila na galeriji, a svoju prednost dala je Ivici koji je najbolje odradio taj zadatak.

U finalnoj fazi pred njima su bile namirnice ispod zvona. Pod prvim zvonom bila je pasta, pod drugim plata, pod trećim punjeno povrće, a pod četvrtim burger. Prednost koju je imao Ivica, je ta da odluči tko prvi dolazi po namirnice i izabere namirnicu za sebe. Koga dopadne punjeno povrće i tjestenina ima na raspolaganju za kuhanje 45 minuta te mora pripremiti jednu porciju, dok su oni koji su odabrali burgere i platu na raspolaganju imali 25 minuta i morali napraviti 3 porcije od svega.

Anita je uzela punjeno povrće, pa je za Luciju ostala tjestenina. 'Blackout', komentirala je Lucija. 'Ne mogu raditi bolognese, kuglice su isfurane. Ne znam ni sama što bih napravila da zadivim žiri', dodala je. Kandidati su mogli uzeti i dodatne namirnice, broj im nije bio ograničen, ali sve što su uzeli, morali su iskoristiti.

Lucija Davidović objasnila je žiriju da je napravila improviziranu lasagnicu sa salatom od paprike i češnjaka. 'Htjela sam dobiti sočnost lasagne, ali na neki drugi način', rekla je i upravo zahvaljujući tom jelu, za koji žiri nije imao niti jednu zamjerku, osvojila imunitet za iduću emisiju.