TROPSKO VOĆE

[VIDEO] Grejp je izvor raznih zdravstvenih koristi, ali morate biti oprezni s njim ako pijete lijekove

02.12.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Grejp je slatkasto gorko voće koje je s razlogom omiljeno. Ono je dobar izvor vlakana, vitamina i antioksidanata, no ima i neka negativna svojstva koja je važno znati

Kao i sva ostala hrana, grejp je stvar ukusa, no ako ga promatramo kroz prizmu zdravlja, to tropsko voće ima puno dobrih strana, ali i nekoliko loših.

Grejp je niskokaloričan, a istovremeno vrlo hranjiv. Osim što je pun vlakana, grejp sadrži čak 15 vitamina i minerala.

Grejp je bogat vitaminima C i A, a sadrži kalij i magnezij. Grejp je također pun antioksidanata.

Redovito konzumiranje grejpa može biti vrlo dobro za imunološki sustav. Na primjer, vitamin C pomaže s bržim prebolijevanjem obične prehlade.

Vitamin A pomaže s upalama i težim zaraznim bolestima. Drugi sastojci grejpa poput cinka, bakra i željeza svi pomažu funkcijama imunološkog sustava i održavaju zaštitna svojstva kože.

S obzirom da ima puno vlakana, grejp pruža osjećaj sitosti. To je zato jer želucu treba duže vrijeme za varenje vlakana.

Osim što pruža osjećaj sitosti, grejp ima puno vode, a relativno malo kalorija. Razna istraživanja povezuju redovito konzumiranje grejpa prije obroka s lakšim gubitkom kilograma.

Grejp smanjuje šansu pojave dijabetesa jer sprječava otpornost na inzulin. Inzulin je odgovoran za mnoge tjelesne funkcije i važan je dio regulacije šećera u krvi.

Neka istraživanja ukazuju da je grejp dobar i za zdravlje srca jer smanjuje visoki krvni tlak i kolesterol. Grejp sadrži pristojnu količinu kalija koji je dobar za zdravlje srca.

Grejp je dobar za zdravlje i zbog nekoliko različitih antioksidanata koje sadrži. Uz sve prednosti koje pruža, grejp navodno smanjuje i šansu za dobivanje bubrežnih kamenaca.

No, nije sve ružičasto. Grejp može onemogućiti rastvaranje nekih lijekova u želucu što može prouzročiti predoziranje i druge probleme.

Među lijekovima na koje grejp može utjecati su imunosupresivi, benzodiazepini i većina blokatora kalcijevih kanala, te još neki. Zato se valja posavjetovati s liječnikom prije nego uvedete grejp u redovitu prehranu.

Druga negativna strana grejpa može biti erozija zubne cakline. Limunska kiselina može oštetiti zube kod pretjerane konzumacije voća koje ju sadrži.