brzo i fino

Na uskrsnom stolu mora biti mjesta za slasnu i ohlađenu francusku salatu, a ovo je recept koji vam treba

16.04.2022 u 07:30

Bionic
Reading

Teško je zamisliti uskrsnu trpezu bez slasne i dobro ohlađene francuske salate. Koliko god ovaj mnogima omiljen prilog bio jednostavan, recepata za njegovu pripremu doista je mnogo. No upravo u tome leži čar sjajne francuske salate – moguće ju je savršeno prilagoditi željama svih ukućana

Šunka, kuhana jaja, luk, rotkvice, pinca i, naravno, francuska salata – tako glasi dobro provjerena formula za slastan i bogat uskrsni stol. Uz šunku, apsolutnu kraljicu bogate trpeze, najbolje paše francuska salata. Varijanti za njezinu pripremu doista je mnogo, a koplja se najčešće lome oko jaja, jabuka i krastavaca.

Međutim, za koju se god varijantu francuske salate odlučili, preporučljivo je slijediti nekoliko korisnih savjeta da bi bila svježa i sočna te da bi se izbjegla gnjecava tekstura. Osnovni sastojci u svakoj varijanti su grašak, mrkva i krumpir. Možete si olakšati te posegnuti za smrznutom mješavinom povrća, no preporučljivo je izbjegavati onu koja već sadrži krumpir. Naime krumpiru je potrebno nešto više vremena da se skuha. Radije kupite mješavinu graška i mrkve, a krumpir sami ogulite, nasjeckajte i odvojeno skuhajte.

Nasjeckane i ohlađene sastojke dobro izmiješajte, posolite i popaprite, a tek nakon toga prelijte umakom koji ćete dobiti mješavinom majoneze, senfa i kiselog vrhnja.

Većina priprema francusku salatu dan ranije kako bi se stigla dobro ohladiti, no ako ste u stisci s vremenom, možete to učiniti i na dan posluživanja. Prije nego što je stavite na stol, ubacite je na 20 minuta u zamrzivač – efekt će biti posve jednak.

Naravno, recept je lako prilagoditi izbacivanjem i dodavanjem sastojaka, a ovaj je univerzalan i odlično prolazi u baš svakoj prilici.

Potrebni sastojci:

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol
  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema:

Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Važno ga je kuhati cijelog u kori da se ne bi raspao.

Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće.

Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom te dodajte mješavini povrća.

Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

Posluživanje:

Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku. Po želji možete umiješati žlicu nasjeckanog peršina.