Čari grada podno srđa

Dubrovačke atrakcije u kojima možete besplatno uživati

29.03.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Grad podno Srđa, uvršten u top 10 najljepših svjetskih destinacija, godišnje ugosti čak milijun turista iz cijelog svijeta, a tijekom ljetnih mjeseci postaje i omiljena destinacija Hrvata. Ako već niste posjetili Dubrovnik ili uskoro planirate u posjet nakon dugo godina, a ne želite potrošiti novac na razgledavanje zidina i muzeja, predlažemo vam nekoliko besplatnih atrakcija koje ostavljaju bez daha

Najpopularniji i najposjećeniji grad na jugu Hrvatske svakako je Dubrovnik koji godišnje posjeti milijun turista. Omeđen zidinama i ukrašen kilometrima plaža, ovaj kulturni grad pod zaštitom UNESCO-a pruža posjetiteljima beskonačan broj razloga zbog kojih bi trebali odabrati baš njega za svoju sljedeću destinaciju. O ljepotama i čarima Dubrovnika dovoljno svjedoči i činjenica da je upravo on tijekom ljetnih mjeseci epicentar zbivanja i omiljeno mjesto okupljanja poznate svjetske svite.

Uključite se u veliku tportalovu nagradnu igru i osvojite putovanje u Dubrovnik! Sve što trebate napraviti jest kreirati korisnički profil na tportalu ili se prijaviti postojećim. Svaka prijava se broji, zato ne gubite vrijeme!

Planirate li uskoro put u ovaj raj na jugu zemlje, zasigurno razmišljate o tome kako nećete proći jeftino s obzirom na to da je u Dubrovniku malo što od turističkih atrakcija besplatno, no ne dajte se obeshrabriti. Dokazat ćemo vam da u Dubrovniku možete uživati i besplatno našim pregledom besplatnih atrakcija koje morate posjetiti zateknete li se u gradu podno Srđa.

Stradun

Najpoznatija središnja gradska ulica, dugačka 298 metara, nezaobilazna je stanica prilikom posjeta Dubrovniku. Ako se niste prošetali Stradunom, niste ni bili u Dubrovniku – kaže poznata izreka za ulicu koja je prvotno izgrađena još u 10. stoljeću nasipavanjem morskog kanala koji je do tada razdvajao dva dubrovačka naselja Ragusu i Dubravu, a popločana je u 15. stoljeću. Nakon potresa 1667. stara je gradska jezgra obnovljena, a danas privlači milijun posjetitelja godišnje. Prošetate li Stradunom ili Placom, kako je Dubrovčani vole nazivati, središtem zbivanja i srcem grada, svakako ne zaboravite posjetiti i dvije fontane, Veliku Onofrijevu česmu na zapadu i Malu Onofrijevu česmu na istočnom dijelu Straduna.

Uvala Lapad

Jedna od najpopularnijih dubrovačkih šetnica, poznata po hotelskim i ugostiteljskim objektima te plažama Uvala, Adriatic, Splendid, Vis I, Vis II, Elita te plaža Titova villa koja se nalazi odmah ispod nekadašnje Titove vile za odmor, nudi puno mora, sunca i zabave u ljetnim mjesecima.

Pogled sa Srđa

Najraniji dubrovački zaštitnik, još prije sv. Vlaha, po kojem je brdo Srđ dobilo ime bio je sveti Srđ. Nalazi se na 415 metara nadmorske visine i pruža veličanstven pogled na cijeli grad, zbog čega je nezaobilazno mjesto posjeta brojnih turista iz cijelog svijeta. Iako se žičara koja vozi do samog vrha naplaćuje, na Srđ možete doći i autom. Osim jedinstvenog panoramskog pogleda, na Srđu se možete uslikati i uz kameni križ, spomenik koji je 1997. obnovljen nakon ratnog razaranja grada, a u utvrdi Imperial turisti mogu razgledati i Muzej Domovinskog rata.

Dubrovačka katedrala

Današnja katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije građena je od 1672. do 1713., a nalazi se na mjestu gdje je nekad bila romanička katedrala uz koju se veže legenda o Rikardu Lavljeg Srca. Ta je katedrala urušena u potresu 1667. te je konačno 1713. obnovljena u baroknom stilu koji je ostao sve do danas.

Crkva sv. Vlaha

Crkva sv. Vlaha izgrađena početkom 18. stoljeća također je ranije bila romanička crkva, no iako je preživjela potres u kojem je oštećen velik dio stare jezgre, stradala je u velikom požaru 1706. te je njezina obnova trajala osam godina, sve dok 1715. nije konačno izgrađena u baroknom stilu. Nalazi se na Trgu od Luže, jednom od najljepših dijelova Dubrovnika, na kojem se nalaze i Knežev dvor. Luža sa zvonikom, Palača Sponza te Orlandov stup koji se nalazi ispred pročelja crkve.

Plaže Sv. Jakov i Banje 

Šljunčana plaža podno crkve sv. Jakova po kojoj je plaža i dobila ime jedna je od najatraktivnijih i najpopularnijih plaža koju obožavaju domaći i strani turisti, a nalazi se jedan kilometer od Starog grada te pruža pogled na grad i otok Lokrum.

Najposjećenija plaža koju morate posjetiti je plaža Banje koja se nalazi u neposrednoj blizini Starog grada i pruža jedinstven pogled na gradske zidine, pogotovo nađete li se tamo u vrijeme zalaska sunca.

Ljubitelji wellnessa možda će radije poželjeti vikend u Dubrovniku gdje će se s dragom osobom biti smješteni u hotelu Dubrovački vrtovi sunca te iskoristiti sve blagodati spa relaksacije.

Kreirajte korisnički profil ili se prijavite s postojećim i uključite se u nagradnu igru!

Dobrodošli na potpuno novi, redizajnirani tportal! Izvor: Društvene mreže