POČASNI GOST

Jedan od vodećih indie redatelja Andrew Bujalski dolazi u Motovun

12.07.2019 u 14:49

Bionic
Reading

Američki redatelj koji je izmislio podžanr 'mumblecore' i nekadašnji učenik legendarnog Dušana Makavejeva Andrew Bujalski ovogodišnji je počasni gost Motovun Film Festivala (MFF), a u programu će biti predstavljen s tri filma

Američki indie pokret početkom 2000-ih bio je vrlo uspješan i pomalo je postajao srednjostrujaški, osvajali su Oscare i Hollywood, a mladi autori poput Andrewa Bujalskog htjeli su se odmaknuti od tog trenda i vratiti se korijenima, prije svega idejama Johna Cassavetesa, navode iz MFF-a.

'Nisu se bavili ni politikom ni važnim globalnim temama nego je fokus bio na pomalo učmaloj i brojnim upitnicima obavijenoj svakodnevici obično bijelih generacijskih junaka u dobi između 20 i 30 godina. U ovim filmovima fabula je sporedna, bazira se na trzavicama i malim osobnim dramama, a karakterizira ih puno neartikulirane priče koja se tretirala gotovo kao šum – mumljanje (mumble). Zbog 'mumljavih' dijaloga pokret je dobio podrugljiv naziv mumblecore, a oni su ga u pravoj indie maniri vrlo rado prihvatili', objašnjavaju iz MFF-a.

Sa sjedištem u glavnom gradu Texasa Austinu, pokret je brzo okupio niz autora, od braće Duplass, preko glumice i redateljice Grete Gerwig, Joea Swanberga pa do režisera koji su slične filmove radili i ranije, kao što je Dan Sallitt. Ipak, prvim i možda najvažnijim režiserom mumblecorea smatra se upravo Bujalski koji je svojim prvim dugometražnim filmom 'Smiješno Ha Ha' (Funny Ha Ha) udario temelje žanra, a on će se kao i 'Kompjuterski šah' (Computer Chess) iz 2013. moći pogledati u sklopu posebnih projekcija na Motovunu.

'Njegov posljednji film 'Podržite djevojke' (Support the Girls), u kojem se potpuno neočekivano pojavljuju i franšize 'Mrak film' te serije 'Narančasta je nova crna', prikazan je premijerno u Karlovim Varima, a ove će godine biti dio glavnog programa u Motovunu. Već u naslovu Bujalski britko ironizira slogan koji Amerikanci koriste u znak podrške vojnicima koji ratuju po cijelom svijetu - 'support the boys'. Time želi podsjetiti da osim momaka koji daleko vojuju u uniformi postoji druga skupina boraca koji svoje bitke vojuju svakodnevno, ali odmah tu, u neposrednoj blizini. To su prekarne radnice, kuharice, sobarice, konobarice, radnička klasa na čijem potplaćenom i nesigurnom radu počiva američka industrija usluga', navode iz MFF-a.

Baveći se tom 'armijom cura', dodaju, Bujalski radnju filma gradi oko restorana brze hrane čije konobarice golišavim pranjem automobila pokušavaju namaknuti novac za jamčevinu kolegici koja je završila iza rešetaka, a planove im kvari primitivni šef, kao i provalnik zaglavljen u ventilacijskoj cijevi restorana.

Bujalski je, osim toga, bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival odati posebnu počast ovogodišnjim izdanjem od 23. do 27. srpnja.