PREMIJER UZ SVOG ČOVJEKA

Plenković: Ministar Barišić ima moje povjerenje

13.01.2017 u 16:55

Bionic
Reading

U povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, premijer Andrej Plenković dao je intervju HRT-u. Osvrnuo se na proteklih 25 godina te komentirao i ostale aktualnosti, među ostalim Inu i slučaj Barišić

'Možemo biti ponosni da smo dio generacije Hrvata koja je doživila neovisnost Hrvatske i trebamo uvijek prisjetiti se i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost, državničkoj mudrosti prvog predsjednika doktora Franje Tužmana koji je u izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima uspio omogućiti stjecanje međunarodnoga priznanja i neovisnosti koje sada obilježavamo 15. siječnja', izjavio je u Dnevniku HRT-a premijer Andrej Plenković.

Da li je moglo bolje?

'Sigurno da su okolnosti bile zahtjevne, posebno 90-tih godina kada smo imali višestruke tranzicije iz jednog partijskog sustava u višestranačku demokraciju, iz mira u rat, iz rata u mir, iz dogovorne ekonomije u tržišno gospodarstvo. Svi ti procesi trebali su vremena', kaže Plenković i napominje da su 90-te godine sigurno bile obilježene realiziranjem ključnih nacionalnih zadača - obrana zemlje od velikospske Miloševićeve agresije i naravno zaokruživanje hrvatskog teritorijalnog integriteta koji se također obilježava sada 15. siječnja s mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja.

'U tom kontekstu vrijeme koje je usljedilo 1. desetljeće ovoga stoljeća bilo je obilježeno drugim ključnim procesom a - integracija Hrvatske u Sjeveroatlantski savez i prije par godina u EU čime smo konsolidirali naše institucije i dosegli standarde zapadnih demokracija i u pogledu ljudskih prava, sloboda i funkcioniranje pravne države', rekao je premijer.


Upitan kako obični građani mogu gledati na posljednjih 25 godina, Plenković je kazao: 'Svi Sabori, Vlade, svi akteri u društvu su nastojali unaprijediti kvalitetu života hrvatskih ljudi', kazao je premijer.

Naglasio je da to osnovna zadaća i današnje vlade. Nada se da ćemo nastaviti pozitivne trendiove koje imamo i glede gospodarskoga rasta i makroekonomskih pokazatelja ukupnoga ozračja. 'Činimo napore da i oni koji žive u teškim okolnostima imaju i veću plaću i veća primanja, da nam i porezna reforma služi kako bi rasteretili naše građane i dale veće mogućnosti hrvatskim gospodarstvenicima. To su zadače svake odgovorne vlade a kolege koje samnom na tom poslu rade, imaju dnevnu zadaću da unaprijede život svakog našeg građana', kazao je Plenković.

Hrvatska spremna za izazove

Plenković je naglasio da je vrijeme u kojem živimo veoma turbolentno ša ono što nam se činilo prije 10 godina stabilno danas se mijenja i Hrvatska se u tome treba prilagođavati i pozicionirati. Misli da smo spremni za to. 'Vidjeli smo prošle godine kako je izbjeglički val promijenio prioritete cijeloga kontinenta. Hrvatska i za takve izazove mora imati snage a naravno i za daljnje gospodarsko pozicioniranje u odnosu na zemlje koji su u našem okruženju ali isto tako i sigurnosne izazove koje su prisutni i na Mediteranu i na bliskom istoku i na istoku Europe. Hrvatska u tom pogledu mora biti snažna država sa jakim institucijama, sa sposobnim i oružanim snagama i svim drugim sigurnosnim službama', poručuje premijer.

Plenković: Hrvatska će osporavati arbitražu s MOL-om

Premijer je komentirajući energetsu politiku naglasio da je ona jedna od najvažnijih koju bilo koja država ima, da je prioritet i EU i globalno. 'Okolnosti koje danas imamo u vezi Ine kao naše strateške naftne kompanije i odnosa koje postoje sa MOL-om u proteklih godina po mom sudu nameću obavezu da Hrvatska otkupi udio MOL-a u Ini i na taj način zadrži stratešku i upravljačku kontrolu sa ovom kompanijom i osigura i energetsku neovisnost i opskrbu', smatra Plenković.

'Vi znate da će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u okviru UNCITRAL-a u Ženevi. Postoji i drugi arbitražni proces, koji traje u Washingtonu. Smatramo da naše interese trebamo zaštititi i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a ja se nadam i uz široki politički konsenzus u zemlji o otkupu MOL-ovog udjela u Ini', kazao je Plenković.

Nakon kupnje moguće novo strateško partnerstvo

Plenković je uvjeren da Ina treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima i zalihe nafte i plina, svoje rafinerije, svoj maloprodajni lanac, koja može funkcionirati na način koji je dobar i za Hrvatsku i za druga tržišta na jugoistoku Europe. 'Nakon što otkupimo taj udio mislim da možemo biti otvoreni i za druge investitore pa i strateške partnere u nekoj kasnijoj fazi. Ali na drugim osnovama, ne na onima na kojima su danas', kazao je premijer.

Ministar Barišić uživa premijerovu povjerenje

Komentirajući slučaj Barišić, Plenković je objasnio da je sam razgovarao s ministrom koji ga je uvjeravao da se radi o tiskarskoj greški. 'Vidimo i u akademskoj zajednici postoje različita mišljenja, ima onih koji ga kritiziraju ali i onih koji ga podupiru. U ovom trenutku on ima moje povjerenje', izjavio je premijer.

U 2016. godini tri vlade

'2016. je bila po mnogo čemu specifilčna i turbolentna za hrvatski politički život', ocijeniio je Plenković.

'Osobnim angažmanom kandidirajući se za predsjednika HDZ-a sam rekao da je za Hrvatsku ključna politička stzabilnost. Rezultati izbora za Hrvatski Sabor to pokazuju, razgovori s našim partnerima nakon izbora to pokazuju, odluke koje donosimo u kratkom roku i glede proračuna i porezne reforme i plana rasterečenje gospodarstva, novog zakona o javnoj nabavi. Nastojat ćemo da iduće 4 godine prije svega karakterizira stabilnost zemlje jer je to dobro i za ulagače, za sve hrvatske ljude i za naše gospodarstvo', zaključio je Plenković.