IZNENAĐENJE NA MARKOVU TRGU

Vlada osnovala Savjet za Inu, Martina Dalić ispala iz igre

19.01.2017 u 11:28

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najavio je osnivanje Savjeta o vraćanju Ine u hrvatske ruke. Iz svih je kombinacija ispala potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je do sada bila najglasnija zagovornica kupnje MOL-ovih dionica

Premijer Plenković najavio je osnivanje Savjeta za vraćanje Ine u hrvatske ruke. On će biti na čelu tog tijela, a u njemu neće biti potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Podsjetimo, s obzirom na to da njezin suprug sjedi u Upravi Ine, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je pokrenulo postupak tijekom kojeg će donijeti odluku je li Dalić time u sukobu interesa.  Savjet čine premijer Plenković, potom potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, ministar upravljanja državnom imovinom Goran Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

'Možemo formirati i posebna povjerenstva za stručnu podršku radu savjeta. Pozivam sve koji smatraju da imaju kvalitetan model za financiranje ove operacije da ga predlože. Mi ćemo ih sve razmotriti. Ne želimo da ova transakcija generira novi javni dug', kazao je premijer Plenković.

Dano je i zeleno svjetlo Hrvatskoj gospodarskoj komori za osnivanje predstavništava Hrvatske gospodarske komore u Kini,  Srbiji, Bosni i Hercegovini,  Turskoj, Njemačkoj, Italiji i Austriji.

Plenković je najavio i odlazak na ekonomski forum u Davos na kojem će se susresti s nizom kolega, no ne i sa srpskim, Aleksandrom Vučićem. Drugi tjedan pak odlazi u službeni posjet Izraelu gdje će se susresti s Benjaminom Netanjahuom. S Plenkovićem u Izrael ide i ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta zajedničke izjave o namjeri između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izraela o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Na dnevnom je redu među ostalim i Nacrt prijedloga zakona o koncesijama, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o područjima posebne državne skrbi, godišnje izvješće Financijske agencije za 2015., ali i urbanistički plan Medvednice sa samim skijalištem. Na tapeti je i izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima te prijedlog odluke o izmjeni Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o suradnji i međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima.