istočna bojišnica

Stručnjak objasnio: Svaki dan rata u Ukrajini košta 200 milijuna dolara

29.04.2024 u 11:08

Bionic
Reading

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga potvrdio je kako se situacija na istočnoj bojišnici pogoršala. Ruski agresori postupno napreduju, a Ukrajinci zauzimaju nove obrambene položaje kod Časiv Jara u blizini Avdiivke koju ruska vojska drži od veljače

'Sudbina Ukrajine je od početka rata ovisila o zapadnoj pomoći. Zapadni saveznici su dali ogroman doprinos obrani Ukrajine. Ukrajinci su napravili veliku stvar što su uspjeli zaustaviti Ruse', komentirao je u 'Studiju 4' HTV-a Ante Letica, stručnjak za sigurnost napominjući kako 'ovo srećom nije strateški prodor, ali ako pritisak ne linije ukrajinske vojke bude prejak i kontinuiran, a oprema i novo ljudstvo ne dođe', teško će, kako kaže, biti zaustaviti Ruse u daljenjem prodoru.

Letica kaže kako Ukrajinci imaju obvezu osloboditi svaki centimetar svog teritorija, ali Rusi to neće dopustiti.

'Nažalost, čeka nas još puno rata na ovim prostorima', naglasio je. Letica kaže kako je Rusija, prema procjenama, izgubila 315 tisuća vojnika. Izgubili su 21 brod, preko stotinu aviona i još oklopa te haubica.

'To je preko 210 milijardi dolara u dvije godine plus indirektnih troškova koje je Rusija imala', kazao je.

Amerika je preko 100 milijardi dolara poslala Ukrajini, ali se tu mora dodati i ono što je poslala EU.

'Moramo dodati i zadnju pomoć od 68 milijardi dolara koja je u tijeku. Od toga Ukrajina neće vidjeti previše. Ukrajina će od toga dobiti preko 10 milijardi dolara zajma, što predsjednik Joe Biden može i poništiti', naglasio je Letica.

Dodaje kako su ukupni troškovi rata dnevno oko 200 milijuna dolara.

Kritična faza rata

Letica smatra kako je došlo do kritične faze rata zato što ukrajinska vojska više ne može izdržati pritisak te je time Rusima otvoren put u središte Ukrajine.

'Ukrajini treba radikalna mobilizacija. Ukrajinci na tom planu imaju velikih problema', kazao je.