mračne legende

Ruski vojnici u strahu: Ništa vas neće spasiti od Babe Jage

03.05.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Svaki rat rađa mračne legende, a u ovom sukobu ruski vojnici strahuju od ukrajinskih dronova Baba Jaga jer lete noću iznad njihovih položaja te ubijaju ljude i uništavaju opremu, pa čak i vozila u pokretu

Posljednjih mjeseci ruski snajperisti počeli su ih rušiti, ali – kao i drugi maleni dronovi – oni brzo evoluiraju, a sada se pojavila nova, još smrtonosnija verzija.

Mali kvadkopteri efikasni su bombarderi za operacije danju, ali veće verzije proizvode toliko buke i toliko su primjetne da ih se lako može spaziti i uništiti. Zbog toga ovi veliki ukrajinski dronovi gotovo uvijek imaju termalne kamere i koriste se noću. Rusi opisuju njihov zvuk kao onaj 'motorne pile', ali ne mogu ih vidjeti, čak ni kada krene bombardiranje. Ne čudi to da su ovi dronovi postali simboli terora, piše Forbes.

Ime Baba Jaga nije službeno, već je nadimak koji Rusi daju bilo kojoj letjelici s bombama koja napada noću. Baba Jaga, poznato je, vještica je iz slavenske mitologije koja jede djecu i leti noću.

Ime je prvi put upotrijebljeno u ranim danima invazije, vjerojatno za dronove bombardere R18, koje je proizvela skupina Aerorozvidka.

Za razliku od drugih vrsta bespilotnih letjelica, pričalo se da je Baba Jaga u potpunosti otporna na bilo kakvo ometanje. Upitan donosi li njihovo elektroničko ratovanje rezultate, jedan od ruskih vojnika je odgovorio: 'Za male dronove da, ali ništa vas neće spasiti od Babe Jage.'

Ruski kanal na Telegramu imena Frontline Tractor opisuje da je jedina zaštita - ukopavanje. 'Vojnici svoje strojeve ukopavaju u zemlju lopatama, krvavim rukama, da bi zaštitili opremu od mina koje izbacuje to leteće čudovište.'

Jedan ruski medij izvijestio je da dronovi Baba Jaga lete na visini od samo 30 metara te brzinom od 40 kilometara na sat.

Prošlog listopada ruske snage dobile su priliku proučiti dron koji su srušile. Ključan detalj bio je Starlinkov terminal postavljen na vrhu, što mu je omogućavalo satelitsku komunikaciju na velikim udaljenostima. Tu vrstu veze teško je prekinuti. Rusi tvrde da je moguće omesti komunikacije većim brojem ometača. Kada se to dogodi, dron se spušta – vjerojatno da bi ponovno uspostavio vezu s postajom na tlu – nakon čega ga se može srušiti oružjem.

Analitičar OSINT-a DanielR objavio je svoju analizu ruskih otkrića na X-u, napisavši da je elektronika drona sastavljena prema dobrom standardu i, što je važno, u potpunosti je ukrajinske proizvodnje. Jedan od ruskih analitičara komentirao je: 'Nikada nisam vidio toliko kompleksan proizvod naših developera… sam prijedlog da sami pokušamo napraviti nešto konstantno se odbija na svim razinama.'

Ni nakon dvije godine rata Rusi nisu uspjeli proizvesti ništa slično.

Ukrajina sada na raspolaganju ima zastrašujući broj raznolikih dronova za noćno bombardiranje, od kojih su mnogi lokalne izrade i imaju velik spektar različitih sposobnosti po pitanju brzine, dometa i elektronike. Neki mogu bacati čak šest minobacačkih bombi, prilagođavajući ciljanje tako da druga ili treća uglavnom pogode metu, a drugi mogu izbaciti protutenkovsku minu TM-62.

Ti nevidljivi neprijatelji imaju zastrašujući učinak, pogotovo zato što su toliko otporni na ometanje.

Rusi su pronašli dva načina za zaustavljanje Babe Jage: FPV presretačima i snajperima. FPV dronovi s noćnim kamerama napadaju ih u stilu kamikaze, a upravo zbog toga bombarderi sada imaju pratnju od nekoliko manjih dronova koji ruše presretače.

Svaki ruski pješački vod ima tim snajperista, obično naoružanih puškama SVD ili moderniziranim modelom SVDM.

Rusi objavljuju snimke rušenja snajperima na društvenim mrežama. Dmitrij Rogozin, ruski senator koji je nekoć bio na čelu ruske NASA-e, a bio je i aktivan u startupovima za vojnu tehnologiju, kaže da Ukrajina sada ima neprimjetne dronove Baba Jaga.

Njegovu objavu prenio je WarTranslated prije tjedan dana, a u njoj se tvrdi da odnedavno postoji i nova, tiha Baba Jaga:

'Neprijateljski dronovi ne dolaze sprijeda, već straga. To je znak da im je domet sve veći. Primijetili smo ih samo uz pomoć noćnih kamera, postavljenih oko naših položaja. Ti dronovi bili su nečujni, ali jasno vidljivi na termalnim kamerama na udaljenosti od nekoliko kilometara.'

Rogozin kaže da nisu srušeni, tvrdeći da 'proučavamo njihove navike, rute i taktike… najvažnije je da ih ne srušimo, već da ubijemo njihove pilote tako što ćemo otkriti gdje se skrivaju'.

Rat dronovima postaje sve kompliciraniji. Kako obrana sve uspješnije ruši neprijateljske dronove, piloti sve više rade na neprimjetnosti. U budućnosti bi Baba Jaga mogla imati samo jedan zadatak: otkriti položaje ruske obrane da bi ona mogla biti neutralizirana.