nesterenko nakon azimova?

Putin u Hrvatsku šalje veleposlanika kojeg su u susjednoj zemlji ispratlili plakatima s porukom: Dalje ruke od nas

03.03.2020 u 23:04

Bionic
Reading

Ruskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj Anvaru Azimovu sredinom godine istječe mandat u Hrvatskoj i odlazi u mirovinu. O njegovom nasljedniku spekulira se već neko vrijeme, a u diplomatskim krugovima spominje se kako bi ga mogao naslijediti Andrej Nesterenko

Službene potvrde o tome još nema, no te su spekulacije došle i do hrvatskih diplomata, javlja Slobodna Dalmacija.

Nesterenko je bio ruski veleposlanik u Crnoj Gori do 2015. godine. Jednako kao aktualni veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, i on je za profesiju kojom se bavi prilično živopisan i atipičan predstavnik.

U Crnu Goru je došao s mjesta glasnogovornika ruskog Ministarstva vanjskih poslova 2011. godine, a dok je obnašao dužnost veleposlanika Ruske Federacije bilježi se niz njegovih izjava koje se nipošto ne bi mogle svrstati u suptilni diplomatski leksik. Nesterenko nastupa izravno i bez diplomatskih rukavica.

Kada se Podgorica pridružila sankcijama EU-a prema Rusiji nakon aneksije Krima, komentirao je kako taj čin Crna Gora neće moći kompenzirati nikakvim uvijenim riječima, te da će njihov postupak ostati povijesno zabilježen.

Pri kraju njegova mandata 2015. godine u Podgorici su osvanuli jumbo plakati s porukom ambasadoru na odlasku.

'Poštovani gospodine Nesterenko, hvala vam na preporukama za članstvo u NATO. Poručujemo vam: dalje ruke od nas. Predlažemo da se odmorite na našim obalama i sretan vam put', stajalo je na plakatu.