MARTINA DALIĆ

'Prodaja dionica HEP-a odluka je cijele Vlade'

03.01.2017 u 00:01

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić najavila je u ponedjeljak navečer u emisiji Otvoreno da će Vlada donijeti Zakon o HEP-u čime će utvrditi da 75 posto plus jedna dionica HEP-a, koliko Vlada planira ostaviti u vlasništvu države, jamče kontrolu nad tvrtkom

Dodala je kako će prodajom dionica građanima i mirovinskim fondovima omogućiti da sudjeluju u poslovanju tvrtke te ostvaruju dobit. Odgovarajući na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a radi kupnje polovine Ine, kako je to nagovijestio zastupnik Mosta Miro Bulj, Dalić je rekla da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima.

'Ja sam ovdje u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov', kazala je Dalić na HRT-u. Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupnja MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva, više je puta ponovila.