CINIZAM NOVOG ŠEFA SDP-A

Poraz na lokalnim izborima Bernardić želi prišiti Milanovićevim dečkima

19.12.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Davor Bernardić tek je sjeo u fotelju šefa SDP-a, a već se priprema za težak poraz na lokalnim izborima u dva najveća grada – u Zagrebu i Splitu. On i njegovi najbliži suradnici u medije guraju priču da bi se u utrku za gradonačelnika Splita trebao upustiti Ranko Ostojić, a u utrku za Zagreb Boris Lalovac, iako dobro zna da oni tu ponudu neće prihvatiti. Bernardićeva je ideja cinična: nakon što SDP s nekim drugim, slabijim gradonačelničkim kandidatima izgubi i Zagreb i Split, novi šef Partije svu odgovornost za izborni poraz pokušat će prebaciti na bivše Milanovićeve ministre koji se, eto, nisu željeli žrtvovati za stranku

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na lokalnim izborima u svibnju iduće godine u vatru želi gurnuti i neke od najbližih suradnika bivšeg šefa stranke Zorana Milanovića. I to u gradovima u kojima, procjenjuje se, SDP nema velike šanse za pobjedu.

Tako bi Bernardić želio da se za gradonačelnika Splita kandidira bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a za gradonačelnika Zagreba bivši ministar financija Boris Lalovac. Osim toga, novi šef SDP-a i njegovi najbliži suradnici procijenili su kako će SDP ponovno izgubiti i u nekoliko većih gradova poput Pule i Zadra, pa u vatru žele gurnuti Peđu Grbina kao kandidata za gradonačelnika Pule i Sabinu Glasovac kao kandidatkinju za gradonačelnicu Zadra.

'To je želja da se nas koje se percipira Bernardićevim oponentima gurne u izgubljene bitke. Ako mi odbijemo biti gradonačelnički kandidati, a SDP izgubi te bitke, Bernardić će tvrditi kako nije on krivac za poraz na lokalnim izborima, nego mi koji smo odbili biti SDP-ovi gradonačelnički kandidati. Lukav pokušaj', kaže nam jedan od onih koje Bernardić želi gurnuti u unaprijed izgubljene bitke.

Naš izvor tvrdi kako Bernardić u medije plasira imena mogućih gradonačelničkih kandidata, iako su mu ti isti ljudi već ranije sasvim jasno, poput Ranka Ostojića, Peđe Grbina i Borisa Lalovca, rekli da ih ne zanima kandidatura na lokalnim izborima.

U novom vodstvu SDP-a, doduše, ima i onih koji blagonaklonije gledaju na ovu Bernardićevu medijsku operaciju.

'Ja na to ne gledam kao na Bernardićevu želju da bivši Milanovićevi ministri izgore u unaprijed izgubljenim bitkama, nego kao pokušaj da se SDP ne osramoti na lokalnim izborima. Mislim da je to Bernardićeva želja. Za SDP bi bio fijasko da naši kandidati ne uđu u drugi krug gradonačelničke utrke ni u Zagrebu ni u Splitu. I zato Bernardić želi da se kandidiraju Ranko i Lalovac. Iako vjerojatno ne bi imali šansu za pobjedu, SDP se ne bi osramotio jer bi i jedan i drugi osvojili pristojan postotak glasova', kaže naš sugovornik iz SDP-a.