komunalni nered

[VIDEO/FOTO] Pobuna u Splitu: Zakupci štandova i poslovnih prostora na Starom pazaru prijetili Ivoševiću, jedna osoba privedena

16.12.2021 u 12:09

Bionic
Reading

Jedna osoba privedena je u četvrtak ispred zgrade splitske gradske uprave na prosvjedu koji su organizirali zakupci štandova i poslovnih prostora na Starom pazaru, glavnoj splitskoj tržnici, i to zbog prijetnji zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivoševiću

Skup je održan uoči konferencije za novinare gradonačelnika Ivice Puljka, njegovog zamjenika Ivoševića i direktora tvrtke 'Parkovi i nasadi' Siniše Gašparevića upravo na temu preuređenja Pazara. Ondje nova gradska vlast namjerava u prvim danima iduće godine ukloniti stotinjak štandova i šatora u Hrvojevoj ulici, neposredno uz istočne zidine Dioklecijanove palače.

Prodavače koji ondje mahom trguju tekstilom i suvenirima tri mjeseca kasnije namjeravaju prebaciti na drugi, južni dio tržnice, no do danas ne postoji konkretan plan i raspored pa vlada nervoza. Dio prodavača na prosvjedu otvoreno je zaprijetio da se neće ukloniti iz Hrvojeve, na što im je Ivošević - koji se sam spustio razgovarati s njih stotinjak - ponudio okladu da će se to ipak dogoditi.

  • +30
Konferencija za medije nezadovoljnih predstavnika udruge Stari Pazar Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Dodatan problem predstavlja najava da će se nove lokacije za prodaju dodjeljivati isključivo temeljem licitacije, odnosno tko ponudi veći iznos, čime se prodavači koji ondje rade već desetljećima osjećaju ugroženo.

Prethodno je gradska tvrtka Parkovi i nasadi već provela licitaciju za dio poslovnih prostora na ovoj i još nekoliko drugih gradskih tržnica, no nije se dogodilo ništa dramatično: u njima su mahom ostali stari zakupci, no po znatno većim cijenama.

Ivošević je upozorio prosvjednike da je to logičan smjer jer se cijene zakupa na gradskim tržnicama nisu povećavale još od 1998. godine. Nakon privođenja jednog muškarca, razgovor Ivoševića i zakupaca nastavljen je u znatno mirnijem tonu.

Na konferenciji za novinare Puljak i suradnici objavljuju i da će ovih dana biti objavljen javni poziv kojim će se utvrditi koliki je doista interes za zakup štandova za prodaju tekstila i suvenira. Na licitaciji, previđenoj za ožujak, moći će sudjelovati samo oni koji se prijave na poziv.