smetalo mu politiziranje?

Ovogodišnja Oluja slavila se bez važnog gosta: Provjerili smo gdje je nestao general Gotovina

08.08.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem trodnevnom obilježavanju 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja i potpunog oslobađanja Hrvatske u Kninu i okolici, gdje se odvijao službeni program, primijetio se izostanak jednog čovjeka: nije se pojavio umirovljeni general Ante Gotovina, nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split i jedan od ključnih aktera Domovinskog rata i same Oluje

Za razliku od prošle godine, kada je zajedno s umirovljenim generalom Mladenom Markačem odlikovan upravo na Kninskoj tvrđavi, Gotovina se ove godine nije pojavio na svečanom prijemu za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, jednako kao ni na ostatku programa proslave u Kninu.

Iz Ministarstva obrane za tportal su potvrdili da problem nije postojao u protokolu, dapače.

'Možemo vas izvijestiti da je general Gotovina bio službeno pozvan na obilježavanje 24. obljetnice VRO Oluja. Osobno ga je pozvao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević', objasnili iz MORH-a za tportal.

Pokušali smo kontaktirati i samog Gotovinu, no on se tradicionalno odlučio na ignoriranje novinarskih poziva.

Od njemu bliskih osoba doznali smo da se nalazi na širem zadarskom području, odnosno da cirkulira između rodnih Pakoštana i lokacija na kojima njegove tvrtke uzgajaju tune, poput otočića Vrgade.

  • +9
Predsjednica je 2018. na Kninskoj tvrđavi odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Nema ništa sporno, bio je u Kninu prošle godine i vjerojatno će biti dogodine. Istina jest da je ovogodišnja proslava možda bila donekle politizirana, ali to nije bio primarni motiv nedolaska', kazala nam je osoba iz Gotovininog kruga.

Umirovljeni general još od oslobađajuće presude u Hagu i povratka u Hrvatsku nije se izjašnjavao o dnevnoj politici, a pristao je i fotografirati se sa svima koji su to zatražili od njega - uključujući osobe sa svih strana političkog spektra, od ljevice do desnice, koje su te 'trofeje' naknadno nastojale kapitalizirati u javnosti.

obljetnica akcije oluja

[FOTO] Nema koga nema: Pogledajte tko je sve obišao Knin i kako izgleda proslava Dana pobjede

Pogledaj galeriju

Gotovina je zajedno s Markačem prošle godine odlikovan za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, kao i zasluge u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH. Na istom prijemu, kojega je ove godine zasjenio iznimno neobičan istup predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pozvao je na brigu o sigurnosti i izgradnji demokratskih načela. 'Država je jaka koliko su jake njene institucije', kazao je tada Gotovina.

Prije nekoliko godina, pak, dao je još jednu izjavu vezanu upravo uz obilježavanje oslobođenja Hrvatske. 'Oluja se slavi svugdje u Hrvatskoj - i u Zagrebu i u Kninu i na cijelom teritoriju', rekao je tada umirovljeni general.