ASTRONOM ANTE RADONIĆ

Otkriće NASA-e je važno, ali daleko smo još od 'Zemlje 2.0'

23.02.2017 u 22:51

Bionic
Reading

Otkriće NASA-inih znanstvenika o sustavu sedam planeta veličine Zemlje na kojima bi moglo biti povoljnih uvjeta za život jako je važno, i to ponajprije za znanstvenike, čiji će sljedeći korak biti istraživanje atmosfere, ali na pronalazak planeta 'Zemlja 2.0' ipak ćemo morati još malo pričekati, komentirao je astronom Ante Radonić za tportal nakon što je NASA jučer predstavila sedam čuda sustava TRAPPIST-1

U NASA-inu sjedištu jučer je objavljeno da je međunarodni tim znanstvenika otkrio sustav u kojem postoji čak sedam planeta sličnih Zemlji s uvjetima koji bi mogli biti pogodni za život. Ovaj sustav egzoplaneta nazvan je prema teleskopu TRAPPIST-1 i relativno nam je blizu - od Zemlje je udaljen oko 40 svjetlosnih godina.

Osim na konfreneciji za medije u sjedištu NASA-e u Washingtonu, otkriće je objavljeno i u časopisu Nature, a voditelj NASA-ine Uprave za znanstvenu misiju u Washingtonu Thomas Zurbuchen istaknuo je da bi ovo otkriće 'moglo biti važan dio slagalice u nalaženju nastanjivih okruženja, mjesta koja su pogodna za život'.

'Riječ je o otkriću koje je važno ponajprije za znanstvenike u smislu šireg kruga znanja o tome koje je naše mjesto u galaksiji, a otkrili su vrlo interesantan sustav planeta koji su po dimenzijama slični Zemlji. Omogućit će i da vidimo je li Sunčev sustav jedinstven, je li rijedak ili je riječ o normalnoj pojavi, ali još uvijek nismo naišli na planet koji je u pravom smislu sličan Zemlji. Za ove pronađene planete ne vjerujem da možemo sad reći da su joj slični osim po dimenzijama, ne znamo ništa o njihovim atmosferama, kakav im je sastav, gustoća, temperatura, magnetsko polje – to su sve zasad nepoznanice', istaknuo je u razgovoru za tportal astronom Ante Radonić koji je do mirovine vodio Planetarij u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Život u svemiru - 'Zemlja 2.0'?

Što se tiče daljine, napominje da bi nam s našom bi tehnologijom 'trebali deseci tisuća godina da stignemo do tamo, a nove će tehnologije astronomima omogućiti da saznaju nešto o atmosferama tih planeta. Ako je rijetka atmosfera, ne može postojati voda, a ako je gušća, puna je stakleničkih plinova … može se dogoditi da tamo uopće nema života'.

No ističe da 'ovo jest još jedan korak da vidimo koliko su sustavi planeta različiti i može se dogoditi da će ih biti nađeno još puno, dakle ovo je još jedan put da bolje upoznamo kako je nastao naš Sunčev sustav, njegovu evoluciju, odnosno prošlost, sadašnjost i razvoj. Nikad ne znate što sve može proizaći iz ovakvih saznanja, a pitanje života u svemiru ionako se već godinama isprepliće između znanosti i filozofija, ali na pronalazak planeta 'Zemlja 2.0' morat ćemo još pričekati'.