promjene

Novi ustroj Vlade: Pogledajte koja ćemo ministarstva imati, mijenjaju se i neki nazivi

16.05.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnici nove većine poslali su danas prijedlog izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojim će se oformiti novo Ministarstvo demografije i useljeništva, razdvojiti dosadašnje Ministarstvo gospodarstva, mijenjaju se i nazivi nekih od ministarstava

Također se ukidaju se dva središnja državna ureda, i to onaj za demografiju i mlade i za razvoj digitalnog društva, piše Jutarnji list.

Novo Ministarstvo demografije i useljeništva, na čijem će čelu biti kandidat Domovinskog pokreta Ivan Šipić, preuzeti poslove Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a djelomično i poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se odnose na useljeništvo i povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku.

Središnji državni ured za demografiju i mlade se ukida kojeg je vodila državna tajnica Željka Josić.

Ustrojava se i Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, na čijem će čelu biti dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a obavljat će poslove zaštite okoliša i prirode te vodnog gospodarstva iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje mijenja ime u Ministarstvo gospodarstva i vodit će ga DP-ov Ante Šušnjar.

Ministarstvu pravosuđa i uprave dodaje se digitalna transformacija te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva koji se ukida, a kojeg je vodio državni tajnik Bernard Gršić. Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan preuzet će ovo ministarstvo nakon što je Ivan Malenica odlučio napustiti Vladu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pak postaje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji se odnose na unapređenje kvalitete života mladih.

Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a vodit će ga glavni tajnik DP-a Josip Dabro.