studija

Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice ako napusti EU

19.05.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.

Izlazak iz EU-a, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, "doveo bi do ozbiljne gospodarske krize i dugoročnog gubitka prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj".

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabjeti europske integracije. Prema njihovom gledištu, Europska unija bi trebala biti samo ekonomska i interesna skupina labavo povezanih individualnih država.

Istraživači kelnskog instituta procijenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5,6 posto, odnosno oko 690 milijardi eura, pet godina nakon njemačkog izlaska iz Unije.

Oko 2,5 milijuna radnih mjesta bi moglo biti izgubljeno u petoj godini. To otprilike odgovara gubicima ekonomske dodane vrijednosti zbog pandemije koronavirusa i krize cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izračuni se temelje na događajima i podacima iz prošlosti, no budući bi troškovi bili podjednako visoki. Istraživači su izračunali što bi se dogodilo Njemačkoj da je napustila EU istovremeno kada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Britanski glasači su odobrili izlazak iz Unije, što je poznato kao brexit, 2016., a proces je finaliziran 2020.

Kako bi to odredili, ekonomisti su analizirali gospodarski učinak brexita na Ujedinjeno Kraljevstvo od referenduma u ljeto 2016. do 2021., a zatim su prenijeli te učinke na Njemačku uzimajući u obzir razlike između dviju država.

Posljedice stvarnog njemačkog izlaska iz Unije bi vjerojatno bile veće, prema autorima, koji upućuju na bliske veze Njemačke s drugim članicama EU-a i njeno korištenje zajedničke valute euro.