što se događa?

Niz prometnih nesreća u kojima ginu motociklisti ili ih oni uzrokuju, prometni stručnjak: To su 'cafe raceri'. Oni uživaju u opasnosti i u tome da su viđeni. Policija ne može ići na kućne adrese ili ih tražiti od kafića do kafića

26.06.2021 u 21:41

Bionic
Reading

Jutros je u Zagrebu u naletu motocikla poginula pješakinja. U sličnim okolnostima jučer je dvoje ljudi poginulo kod Senja - pješak i suputnica motociklista. Vozač je s teškim ozljedama prevezen u riječki KBC. Večeras je u Sesvetama poginuo motociklist

Brojke su jako loše, u nešto više od tjedan dana poginulo je čak 10 osoba u prometnim nesrećama koje su vezane uz motocikle.

Goran Husinec, prometni stručnjak i stalni sudski vještak za cestovni promet, kazao je za Dnevnik HTV-a da je u zadnje vrijeme poginulo puno motociklista, tzv. 'cafe racera'.

'To su oni koji se s jakim, brzim motociklom voze od kafića do kafića, naglo ubrzavaju, rade buku, kako bi bili viđeni, i to u gradskim četvrtima gdje ima puno ljudi. Neminovno je da dođe do teškog smrtnog ishoda kod takve vožnje. Rade to dok god imaju publiku koja im se divi, a kada takvo ponašanje postane neprihvatljivo, prestat će', rekao je.

  • +2
Motociklist poginuo u Čakovcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kaže da im je 'teško stati na kraj', navodeći da nijedna svjetska policija u tome nije uspjela.

'Oni uživaju u opasnosti i u tome da su viđeni. Policija nije svemoguća, može s ići na kućne adrese, ili ih tražiti od kafića do kafića, ali policija za to ima premalo ljudstva,' rekao je Husinec.

No, dodao je ni ta se metoda nije pokazala kao najbolje rješenje. Savjetovao je svima koji dugo voze da se odmaraju tijekom puta te apelirao na vozače da, kada vide auto stranih registracija, da se kreće čudno, polako, paze na njih jer, dodao je, tko zna koliko dugo voze i iz kakvih dalekih destinacija.

'Moramo biti odgovorni jedni prema drugima', poručio je.