RASPRAVA U OTVORENOM

Koji su ključni izazovi nove Vlade? Pogledajte što kaže budući ministar o ženama

16.05.2024 u 23:17

Bionic
Reading

Žustra rasprava o novom ustroju Vlade prvog dana rada 11. saziva Sabora. Što donose dva nova ministarstva? Rastu li troškovi državne uprave? Kakav je program rada ministra demografije iz redova Domovinskog pokreta? Koji su ključni izazovi nove Vlade u idućem mandatu?

Budući ministar demografije Ivan Šipić (Domovinski pokret) naglasio je u večerašnjoj emisiji "Otvoreno" da Hrvatska ima problem s iseljavanjem, te da će nova Vlada nastaviti sa Strategijom koja je već usvojena u Hrvatskom saboru prije nekoliko mjeseci - Strategijom demografske revitalizacije.

Komentirao je i dio izbornog programa Domovinskog pokreta u kojem piše da majke ostanu kod kuće do polaska najmlađeg djeteta u školu. Miču li se time žene s tržišta rada? Šipić smatra da će se s tom mjerom stimulirati majke, te da će se pronaći i dugotrajno rješenje.

'Tom i drugim stimulacijama će se još više implementirati ne samo da majke budu privremeno stimulirane, i obitelji, nego da se u prvom redu proba naći dugoročno rješenje ne samo za majke koju su sad rodile nego i majke koje će tek roditi', kazao je. Dodao je kako treba na sve moguće načine i vratiti ljude koji su otišli iz Hrvatske. - Ovo je vruć krumpir, koji ću preuzeti, poručio je.

Sandra Benčić iz Možemo kazala je da je problem demografske politike bila važna tema i u kampanji.

'Naravno, vidimo drugačije uzroke. Smatramo da ta politika mora djelovati na uzroke - zašto su ljudi odlazili. I to je u prvom redu za nas bilo pitanje stambene politike. Dakle, osiguravanja dovoljnog broja stanova za javni najam na tržištu najma, kako bi se snizile cijene i kako bi mladi mogli osamostaliti i otići od kuće, ranije od 34 godine', poručila je Bančić.

Druga stvar, istaknula je, su plaće i uvjeti rada. Treća je kvalitete zdravstvenih i obrazovnih usluga. Smatra da majke ne trebaju ostati kod kuće deset, petnaest godina. Po njoj su to štetne mjere. Također je naglasila kako ne treba osnivati novo ministarstvo, već je potrebna jasna politika i osoba unutar Vlade koja će koordinirati ostala ministarstva da se te politike zaista i provode.

Nikola Mažar (HDZ) rekao je kako je prošla Vlada donijela Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske do 2033. godine. Za nju je predviđeno deset milijardi eura. Hrvatska je kao zemlja, uz pomoć potpredsjednice Europske komisije - Dubravke Šuice, otvorila temu demografije na razini EU. Dosta zemalja u EU smatra da je pitanje demografije ključno za sadašnjost, budućnost, ali i opstojnost EU.

'Vjerujem da će Hrvatska sutra biti prva zemlja Europske unije, koja će demografiju podići na resor ministarstva', rekao je Mažar. Poručio je kako je demografija kompleksno pitanje, ne samo jednoga ministarstva, već više resora. Na pitanje hoće li HDZ podržati prijedlog Domovinskog pokreta da majke ostanu kod kuće dok im najmlađe dijete ne krene u školu ili da povratnici ne trebaju plaćati porez, Mažar je odgovorio da će podržati sve mjere, aktivnosti i ciljeve Vlada Republike Hrvatske, koji će ići u smjeru, ne samo, povećavanja demografije. 'Već svega onoga što će doprijeti da napravimo pronatalitetnu politiku, ali i politiku brige o obitelji kao ključnoga dijela hrvatskog društva. Jer je obitelj srž društva', poručio je.

Miro Bulj, Most istaknuo je da se problem demografije rješava na terenu, odnosno u lokalnoj samoupravi. Iznio je podatke, što je sve grad Sinj učinio po tom pitanju. Naglasio je kako za sve treba snižavati porez, posebice u nerazvijenim područjima. - Ne samo za naše povratnike, koje i mi pozivamo da se vrate, kazao je. Bulj je dodao da je problem u Hrvatskoj, što lokalna samouprava nema dovoljno novaca. Po njemu bi to trebala preuzeti država.