BOGATI PROGRAM

Karnevali u Nici i Veneciji otvoreni uz neviđene mjere sigurnosti

11.02.2017 u 21:38

Bionic
Reading

Sedam mjeseci nakon napada kamionom u kojem je tuniški terorist ubio 86 osoba u Nici je u subotu otvoren tradicionalni karneval, a maskirani sudionici okupili su se i u Veneciji gdje su počele još poznatije maskirane svečanosti koji će trajati do 28. veljače

Grad Nica na jugu Francuske, u kojem se tradicionalno održava raskošna povorka, očekuje 600.000 posjetitelja tijekom dva tjedna karnevala, jednog od najpoznatijih u svijetu.

Svečanosti u kojima će sudjelovati tisuću pjevača i plesača iz cijelog svijeta, održat će se uz iznimne mjere sigurnosti. Vrhunac karnevala je 'bitka cvijeća' u kojoj se tone svježeg cvijeća bacaju na okupljeno mnoštvo.

No za razliku od prethodnih godina, ove će se godine izbjeći smotra Engelskom šetnicom gdje je 31-godišnji Tunišanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel usmrtio 86 osoba kamionom kojim se zaletio u mnoštvo na nacionalni praznik 14. srpnja.

Turistički prihodi mjesecima su bili u padu nakon napada za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, no krajem godine turizam se oporavio.

U petak je protuteroristička služba uhitila četiri osobe u Montpellieru, gradu na jugu Francuske, a prva je istraga pokazala da su planirali napad, objavile su vlasti.

Karneval u Veneciji obuhvaća bal pod maskama, smotre gondola venecijanskim kanalima, izbor kraljice karnevala te niz drugih svečanosti u raznim dijelovima grada do 28. siječnja.

Gradske vlasti pripremile su 140 kulturnih događaja za djecu i odrasle, uključujući koncerte i izvedbe u 40 palača, crkava i muzeja.

Pripadnici protuterorističkih postrojbi bit će raspoređeni na ključnim i povijesnim točkama u središtu grada koji očekuje tisuće posjetitelja.

Vjerojatno najočekivaniji događaj je takozvani 'let anđela' koji se obično odvija u utorak na mesopust, dan uoči Pepelnice. U skladu s tradicijom koja vuče korijene iz doba renesance, lanjska pobjednica natjecanja u ljepoti spušta se s tornja Crkve sv. Marka na istoimeni trg. Ovogodišnji 'anđelov let' kraljice Claudie Marchiori predviđen je za 19. veljače.