pregovori u tijeku

Habijan: Sve smo bliže formiranju Vlade

30.04.2024 u 08:21

Bionic
Reading

Domovinski pokret još se jedanput sastao, najprije sa SDP-om, a navečer i s HDZ-om. U SDP-u nemaju dojam da razgovaraju tek reda radi. A iz HDZ-a su poslali poruku o konstruktivnom ozračju sastanka. Pregovori se nastavljaju

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta da ne može biti dio vladajuće većine u kojoj je SDSS. Kazao je da osobno nema problema sa SDSS-om.

'Nije tu u pitanju kako se stranka zove niti koje nacionalnosti okuplja članove, nego je u pitanju jedno razdoblje iz ne tako davnog bolnog vremena stvaranja Hrvatske. Moramo uvažavati to da postoje legitimni ciljevi da stranke koje su obavljale dužnosti u vrijeme okupacije, koje su bile vodeće u vrijeme oružanih sukoba, nisu prihvatljiv politički partner nekome ni nakon 30 godina, naročito jer neke stvari ni danas nisu razriješene', rekao je Lacković u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Lacković je rekao da nakon izbora ostaje uz Domovinski pokret.

'Mislim da je Hrvatska u situaciji da nasušno treba koalicijsku vladu. Koalicijska vlada, bez obzira bila na lijevoj ili na desnoj strani, mora pokrenuti neke procese koji su izostali, po meni upravo zato što nismo imali koalicijske vlade do sada', rekao je Lacković. Na pitanje tko mu je bliži kao koalicijski partner, HDZ ili SDP, Lacković je istaknuo da pregovori još traju, ali da je njemu osobno svejedno.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Mislim da su iscrpljene te manevarske mogućnosti oko prostora sa SDSS-om ili bez, s Možemo ili bez, tko može do većine ili ne i mislim da će uskoro krenuti suštinski pregovori s jednom i drugom stranom - ako se ide u desnu stranu, što je to programski, a ako se ide u lijevu stranu, što će se od zakona promijeniti i što bi se radilo u tim prvim danima nove Vlade koja bi imala zadatak da se pripreme novi izbori', rekao je.

'Nastavljamo pregovore s Domovinskim pokretom. Izbori su pokazali da građani žele nastavak stabilnosti i sigurnosti i zato je ključno da što prije formiramo Vladu s partnerima', naglasio je. Na pitanje je li HDZ-u prihvatljiva Vlada bez SDSS-a, Habijan je odgovorio:

'Što se tiče manjina, ne bih ovdje nikoga izdvajao, nije uopće u tim pregovorima bilo riječi i nikome nije u interesu da govorimo o bilo kakvom smanjivanju manjinskih prava niti eliminiranju manjina iz Sabora. Volja birača je pokazala da je temelj buduće koalicije i Vlade zapravo suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta. A što se tiče manjina ili bilo kakve podrške unutar Hrvatskog sabora, nitko ne može priječiti bilo koga da podrži takvu vladu.'

HDZ i DP zajedno imaju 74 ruke. Nedostaju još dvije za formiranje parlamentarne većine. Habijan je rekao da je dobrodošao svatko tko je programskim načelima blizak HDZ-u i tko želi sudjelovati u takvoj vladi.

'Jasno smo rekli koga ne vidimo u tome, to su SDP, Možemo i Most. Opcija je da imamo stabilnu Vladu i ja sam siguran da ćemo to postići', rekao je.

Puljak: Promijeniti zakone pa dati građanima mogućnost da izađu na izbore u atmosferi slobode

Ivica Puljak, Centar, vjeruje da je još uvijek moguć scenarij u kojem će SDP i Domovinski pokret formirati antikorupcijsku vladu i, kako je rekao, spriječiti da se pravosuđe poveže s kriminalom.

'Želimo oformiti antikorupcijsku većinu, promijeniti lex AP, spriječiti da gospodin Turudić, koji je očito povezan s kriminalnim miljeom, dođe na čelo DORH-a, promijeniti izborni zakon i onda krenuti na nove izbore tako da građanima u atmosferi slobode damo mogućnost da ponovno izaberu ono što žele za Hrvatsku.' Naglasio je da stranka Centar i dalje misli da je vrijedno spašavati Hrvatsku, a ne HDZ.

'Zaista se nadam da se Domovinski pokret neće odlučiti spasiti HDZ, nego da će se odlučiti za Hrvatsku i da neće pogaziti sve ono što su govorili prije izbora', poručio je. Bez Možemo, antikorupcijska većina ima samo 71 ruku.

'Mislimo da Možemo takve ideje može podržavati iz Sabora, isto tako i manjine. Mi nemamo problema s tim', rekao je Puljak.