podrška iz pozadine

Elitni ukrajinski snajperisti ciljaju važne ruske mete: Radimo u tišini, mi smo nevidljivi

03.09.2023 u 07:28

Bionic
Reading

Dok se ukrajinska pješadija probija kroz ruska minska polja, elitni tim snajperista fokusiran je na pojedinačno strateško gađanje ruskih vojnih ciljeva visokog profila

Tim snajperista, koji sebe nazivaju Vragovi i anđeli, prema izvješću The Wall Street Journala, ima zadaću uklanjati ruske zapovjednike na terenu, kao i druge visokoprofilne mete, s krajnjim ciljem sijanja šoka, kaosa i dezorganizacije u neprijateljskim redovima.

'Ako se okupite za napad i vaš poručnik bude onesposobljen, postrojba tone u nered', rekao je za WSJ vojni povjesničar i umirovljeni general bojnik Robert Scales. Čak i ubojstvo vođe male jedinice može 'potpuno onesposobiti postrojbu', dodao je.

Snajperisti koji treniraju u blizini Bahmuta izjavili su za te novine da, osim svoje vještine gađanja, treniraju da bi bili neuhvatljivi na terenu. 'Radimo tiho, nevidljivi smo', rekao im je snajperist koji se zove Fisher.

Ukrajinski snajperisti ranije su govorili da im je misija terorizirati i demoralizirati ruske trupe. Jedan od njih, koji je bio teško ranjen u bitki, rekao je za CNN prošlog tjedna da je prošao 16 operacija sa samo jednom željom - da se pridruži svojoj jedinici na bojišnici u regiji Zaporižji.

Mark Cancian, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je za Journal da 'snajperisti također postaju puno važniji kada se linije bojišnice stabiliziraju, kao što je to slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci u Ukrajini'.

Ukrajinski snajperisti Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube/The Sun

Ukrajinski snajperisti rekli su da obično ne koriste kamuflažu, koju često upotrebljavaju oni sa Zapada, kako bi im pomogla da se uklope u okolinu jer su ta odijela preteška za pješačenje po ratištima, izvijestio je ranije Ryan Pickrell iz Insidera. Međutim kažu da vole zapadnjačke puške.

Tehnologija noćnog gledanja također je pomogla ukrajinskim snajperistima da identificiraju i pogode svoje mete, što se može vidjeti na neverificiranoj videosnimci iz lipnja, a koja pokazuje kako suzbijaju ruski napad ciljajući u toplinske slike pokretnih meta.

Također u lipnju ukrajinski snajperist ubio je Vladimira Andonova, člana Wagnerove grupe, poznatog pod nadimkom Egzekutor te jednog od najokrutnijih boraca zloglasne ruske paravojske, pisao je Sky News.

U odvojenom izvješću o još jednoj ukrajinskoj snajperskoj jedinici na prvoj crti, BBC je izvijestio da je postrojba nazvana Duhovi Bahmuta odgovorna za više od 500 ubojstava, a njen vođa tvrdio je da je sam ubio više od 70 ljudi.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jedan od strijelaca u jedinici rekao je da brojke ubijenih nisu razlog za ponos, ali je i objasnio da oni ne ubijaju ljude, već uništavaju neprijatelja.

Nisu sve aktivnosti snajperista precizni hitci. Zapravo, za mnoge druge aktivnosti, poput izviđanja, imaju prioritete.

Snajperisti koji su nedavno razgovarali s Kyiv Postom, naprimjer, rekli su da je njihova preferirana taktika prenijeti informacije s bojnog polja o topničkoj ili minobacačkoj jedinici umjesto da riskiraju otkrivanje svoje pozicije pucanjem.

Rekli su da će Rusi, ako snajperist opali, brzo uzvratiti neizravnom vatrom, pokušavajući eliminirati prijetnju svojim snagama.

U novijem izvješću o ukrajinskim snajperistima, jedan od njih je za CNN rekao da je njegova jedinica također pretrpjela gubitke, otkrivajući da je 'izgubio mnogo ljudi'.

Dodao je da 'najbolji prvi odlaze'.

U videu CNN-a mogu se vidjeti snajperisti SBU-a kako koriste snajperske puške Barrett američke proizvodnje, za koje izvješće Kyiv Posta kaže da su omiljene među ukrajinskim strijelcima.

Ukrajinski snajperist kojeg je izvor identificirao kao Federčuka rekao je da je kanadska puška iz serije Cadex Defense CDX-33 TAC, kalibra .338 Lapua Magnum, brzo postala popularna među njima početkom rata.

Duge popularne snajperske puške, izvijestio je Kyiv Post, uključuju SAKO TRG finske proizvodnje i Barrett Multi-Role Adaptive Design (MRAD) američke proizvodnje, a koje se obično nalaze u kalibrima .338 i .308.

Barrett MRAD postao je prije nekoliko godina preferirano oružje među mnogim američkim vojnim snajperistima, uključujući specijalne operacije, zbog fleksibilnosti koju nudi svojom inherentnom sposobnošću da bude raspoređen u tri kalibra.