TURISTIČKA PATROLA

Dok čekamo hoće li skočiti boravišna pristojba, provjerili smo koliko ona iznosi u zemljama EU-a

26.07.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Vlada planira povećati turističku boravišnu pristojbu za kunu, pa bi ona u budućnosti iznosila osam kuna po osobi i po danu. Je li to puno ili malo, uvijek ovisi o tome s koliko sredstava raspolažete. Tportal je provjerio koliko iznose pristojbe u europskim destinacijama

Turisti, kako strani, tako i domaći, mogli bi od sljedećeg ljeta plaćati kunu više, odnosno osam kuna dnevno, boravišne pristojbe. Ističemo mogli jer uredba koju ju je pripremilo Ministarstvo turizma trebala se naći na sjednici Vlade u četvrtak, ali je upitno hoće li.

Naime nakon sazvane, a zatim naprasno odgođene konferencije za medije nekoliko udruga vezanih za turistički sektor, koje se protive povećanju, uz obrazloženje da nastavljaju daljnje konzultacije s Vladom i resornim ministarstvom, upitno je što će se dogoditi.

Valja istaknuti da se boravišna pristojba u Hrvatskoj zadnji put promijenila 1999. godine te da je ne plaćaju djeca do 12 godina, dok ona u dobi od 12 do 18 godina plaćaju pola iznosa.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Dok traju razgovori zainteresiranih strana, proučili smo koliko iznose boravišne pristojbe u nekim europskim destinacijama.

U susjednoj Italiji tako pristojba varira od regije do regije, odnosno od grada do grada, ali ovisi i o broju zvjezdica koje nosi objekt za smještaj.

U Rimu ćete tako platiti pristojbu od dva eura po danu za osobu u kampovima do sedam eura za boravak u hotelu s pet zvjezdica, s tim da se pristojba ne zaračunava nakon petog dana, a u hotelima nakon desetog.

U Lisabonu od 2016. godine pristojba iznosi euro po danu, s tim da se može naplatiti za maksimalno sedam dana ako ste odsjeli toliko u nizu. Od prošlog ljeta Španjolci su uveli pristojbu za ljetovanje na Balearima pa se ona kreće između jednog i dva eura, ovisno o tipu smještaja u kojem ste odsjeli.

Nanese li vas put u Barcelonu, odnosno regiju Kataloniju, taksu ćete platiti između 0,45 centi i 2,25 eura, opet ovisno o tipu smještaja, i to samo za prvih sedam dana, s tim da je ne plaćaju djeca do 16 godina.

U Nizozemskoj se pristojba plaća ovisno o regiji, gradu i tipu smještaja te se obično zaračunava u postotku računa pa se tako kreće od 1,50 do pet posto od ukupne svote računa. I u Mađarskoj taksa ovisi o regiji, a maksimalno može iznositi četiri posto cijene računa ili tristo forinti (malo manje od eura).

U Belgiji visina pristojbe također varira od grada do grada, ali i ovisno o tipu smještaja. Tako u Antwerpenu iznosi 2,39 eura po osobi za noć u hotelu, odnosno 0,53 centa za boravak u kampovima. U Bruxellesu se ona u hotelima ne zaračunava po osobi, nego po sobi, i može iznositi i do 7,50 eura u nekima od njih.

U Austriji se ovisno o regiji iznos pristojbe kreće od 0,15 do 2,18 eura, a u Sloveniji od 0,60 do 1,25 eura po osobi i po noćenju. Djeca do sedam godina je ne plaćaju, a onima od sedam do 18 godina naplaćuje se samo pola.