ŽIVI BILI PA VIDJELI

Dobrović se zapetljao: Cijena struje ide gore ali građani to neće osjetiti

15.02.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je u srijedu kako će doći do povećanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE), ali kako građanima cijena električne energije ne bi trebala rasti u odnosu na prošlu godinu, jer je poreznom reformom snižen PDV na isporuku struje krajnjim potrošačima

'Morate znati da je PDV za građane pao s 25 na 13 posto i to daje prostor da ukupnog povećanja cijene struje u odnosu na dvanaesti mjesec neće biti. Radi se o povećanju u ovom dijelu koji se tiče naknade za obnovljive izvore energije i za one koji su u sustavu PDV-a će biti određenog povećanje cijene, a ovisno o modelu radi se o 4, 5, 6 posto, vidjet ćemo. Dakle, građani neće doživjeti poskupljenje struje u odnosu na lanjsku godinu', izjavio je Dobrović uoči konferencije 'Central & Eastern European Gas Conference' u organizaciji Energy Delta Instituta.

Na upit za koliko će se povećati naknada za OIE, Dobrović je odgovorio kako ima više modela, da se o njima još raspravlja te da će odluka biti donesena vrlo brzo. Za građane 'neće doći do povećanja cijene struje računajući ovaj efekt PDV-a', ponovio je ministar na opetovane novinarske upite.

Za samu konferenciju, kojoj novinari nisu mogli prisustvovati, kazao kako je to važan događaj na kojem su se okupili svi važni igrači u plinskom sektoru, koji je posebno važan za Hrvatsku. 'Mi smo u očekivanju dobrih vijesti oko financiranja LNG terminala koji predstavlja snažan korak naprijed u smislu osiguravanja sigurnosti opskrbe plinom, izlazak na tržište, stvaranje snažnih interkonekcija sa svim susjedima i pozicioniranje Hrvatske kao važne točke na karti EU', rekao je te je istaknuo da bi LNG terminal mogao biti u funkciji već 2019. godine.

Taj je projekt, ističe ministar Dobrović, posebno važan zbog 'sigurnosti opskrbe za naše građane da ne bismo došli u situaciju za vrijeme jačih hladnoća, kao što je to bio slučaj sada u siječnju, da se zbog nedostatka plina desi šok na tržištu'. 'To se nije desilo ovih dana, međutim jačanjem ovih interkonekcija, stvaranjem novih izvora plina na našem tržištu će se u svakom slučaju stvoriti bolje prilike', kazao je.

Jedan od najavljenih sudionika konferencije je i predstavnik američkog State Departmenta pa je novinare zanimalo znači li to da Hrvatska i dalje ima podršku SAD-a za provedbu projekta LNG terminala, odnosno može li se očekivati da će i nova američka administracija biti jednako predana podršci LNG-u kao i prijašnje. 'Mislim da oni gledaju s odobravanjem na ovaj projekt, dakle jačanje dobavnog pravca, a vjerojatno će i oni biti zainteresirani za isporuku plina', odgovorio je Dobrović, ističući da oko ovog projekta postoji opći konsenzus, jer ga i Europska komisija 'vidi kao važno središte za opskrbu'.

Osvrnuo se i na prošlog tjedna predložene izmjene Zakona o tržištu plina, koje predviđaju da od 1. travnja ove godine dođe do deregulacije tržišta plina te da se, uz ostalo, domaćim proizvođačima omogući da plin prodaju i na međunarodnom tržištu. Dobrović je kazao da ostaje za vidjeti kakve će promjene donijeti tržište, ali da je Hrvatska bila obvezna 'smanjiti reguliranost cijene i zaštitu potrošača" te da se vjerojatno može očekivati 'nekakva promjena cijene, ali to ćemo vidjeti kada dođe vrijeme'. Na novinarski upit o tome razgovara li se već s mađarskim MOL-om oko vrijednosti udjela u Ini koji Hrvatska želi preuzeti, pak, samo je kratko odgovorio: 'Pripremamo se za razgovore'.